Metropolitan Museum koopt Otto Venius

Metropolitan Museum koopt Otto Venius

Metropolitan Museum koopt Otto Venius

Print
De jonge Antwerpse kunsthandelaar Tyr Baudouin-Lowet de Wotrenge (26) heeft een belangrijke tekening van Otto Venius verkocht aan het prestigieuze Metropolitan Museum in New York.

“De koop is verrassend snel tot stand gekomen”, zegt de jonge historicus Tyr Baudouin-Lowet de Wotrenge, die de kunsthandel van zijn ouders voortzet. “Ik wist dat het Metropolitan Museum geïnteresseerd was in een tekening van de leermeester van Rubens. Die zijn zeldzaam. Het martelaarschap van de Heilige Andreas is een voorstudie voor het altaarstuk dat Otto Venius (1559-1629) schilderde voor de Antwerpse Sint-Andrieskerk. Dat maakt het werk kunsthistorisch extra interessant.”

De tekening bevond zich al een halve eeuw in Antwerps privébezit. De verkoop kwam tot stand via de Belgische curator die verantwoordelijk is voor de afdeling oude meesters in het grootste New Yorkse museum.

“In de kunsthandel zijn persoonlijke connecties cruciaal”, legt Tyr Baudouin uit. “Het Metropolitan was mijn eerste en enige klant. Ze waren direct enthousiast. Natuurlijk zouden er ook Antwerpse musea geïnteresseerd kunnen zijn, maar het is als jonge kunsthandelaar fantastisch dat je een van de belangrijkste musea ter wereld kunt verderhelpen.”

De kunsthandel Lowet de Wotrenge die al sinds 1994 Antwerpen als thuisbasis heeft, specialiseert zich in Vlaamse barokmeesters. Recentelijk verkochten ze werk aan het Stedelijk Museum in Mechelen, het Breda’s Museum en het Germanisches Nationalmuseum in Nürnberg. “Privéverzamelaars aarzelen in deze crisisperiode, maar musea profiteren daarvan”, ondervindt Tyr Baudouin.

Frank Heirman
Foto Wim Hendrix

MEEST RECENT