Marinower rekent af met ex-partijgenoot Gantman

Marinower rekent af met ex-partijgenoot Gantman

Marinower rekent af met ex-partijgenoot Gantman

Print
Open Vld-fractieleider Claude Marinower schiet met scherp op zijn ex-partijgenoot André Gantman. Hij beschuldigt Gantman ervan “pure nonsens” te verkopen.

Marinower doet zijn uitlatingen in het jongste nummer van Joods Actueel. Gantman maakte in juni zijn overstap naar de N-VA bekend. Hij verklaarde toen dat zijn Vlaamse betrokkenheid werd aangewakkerd tijdens zijn studententijd in Brussel door de haast racistische houding van de Franstalige Brusselaars.

“Als ik lees dat zijn Vlaamse wortels teruggaan naar zijn kennismaking met het racisme van het FDF, dan is dat pure nonsens", zegt Marinower. "Gantman was in de jaren zeventig voorzitter van verschillende verenigingen die bijna uitsluitend Franstalig waren. Mensen vragen zich af of hij op het volgende congres van de N-VA gaat plaatsnemen tussen Jurgen Ceder en Karim Van Overmeire, voormalige Blokkers pur sang.”

De fractieleider zet ook de puntjes op de i bij een uitspraak van N-VA-lijsttrekker Bart De Wever. “De Wever zegt dat Vlaanderen hem dankbaar moet zijn omdat hij ervoor zorgde dat het Vlaams Belang verschrompelt. Maar de waarheid heeft zijn rechten. De overwinning van Janssens in 2006 was de start van de ondergang van het Vlaams Belang. Het klopt wel dat veel Vlaams Belang-kiezers nu voor N-VA gaan stemmen.”

Gantman twijfelde of hij zou reageren. “Marinower benadert de grenzen van de persoonlijke belediging”, zegt Gantman. “Toch wil ik enkele zaken rechtzetten. Ik was voorzitter van het Coördinatiecomité van Joodse Organisaties in België, maar nam na een jaar ontslag. Ik slaagde er niet in om de structuur van deze organisatie te veranderen. Ik benadrukte in de jaren zeventig al de rol van de joden in de Vlaamse beweging. De zure oprispingen van Marinower zijn ingegeven door electorale koorts.”

Gantman kaatst de bal ook terug naar Marinower. “Ik hoop dat Marinower het goed zal vinden met Selahattin Koçak, die de holocaust nog heeft gerelativeerd of met voormalig Vlaams Belanger Jacky Smeets”, zegt Gantman.

Sacha Van Wiele

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio