Oog in oog met een inbreker! Wat nu?

Oog in oog met een inbreker! Wat nu?

Seks & Relaties

Oog in oog met een inbreker! Wat nu?

Print

Wat doe je concreet? Welke houding neem je aan? Grijp je naar de koevoet? Of probeer je een escalatie te voorkomen? Dat is op dat ogenblik van levensbelang. Getheoriseer over de wettelijke zelfverdediging en hoever je daarin mag gaan, OK dat hebben we ook. Maar first things first.

De meest onverwachte en meest kritische situatie is dat je oog in oog staat met een dief. Dit zijn de dingen die je moet onthouden:

- Blijf rustig en stel je niet agressief op. Je gedrag tijdens de eerste 30 seconden bepaalt hoe de confrontatie verder verloopt. Als het uitdraait op geweld, zal dat in de eerste momenten gepleegd worden.
- Praat op normale toon. Maak geen onverwachte bewegingen. Probeer te spreken tot de inbreker, maar hou je handen op schouderniveau. Dat is een teken van inschikkelijkheid/onderdanigheid maar je hebt zo je handen klaar om jezelf te verdedigen.
- Vermijd oogcontact. De inbreker kan dit interpreteren als agressie, hij kan zich zorgen gaan maken over het feit dat je hem later zou identificeren.

De afloop van inbraken hangt grotendeels af van de inbrekers. De meeste inbrekers zullen bij dergelijke confrontatie vluchten tenzij hij/zij volledig verrast wordt of klem gezet wordt.

Lees verder op Vief.be: Komt het tot een gevecht...

Lees ook:
Gouden tips om inbrekers buiten te houden
Inbrekers komen in de late namiddag en kennen je huis
Lyndsey Pfaff slachtoffer van inbraak en autodiefstal
Adi (Mijn Restaurant) betrapt tijdens inbraak: "Vol bloed, met koevoet"
Laat je door anderen niet in je blootje zetten op de Facebook Tijdlijn
Nieuwste truc van rovers op de autobaan: Een ei

NIET TE MISSEN