Provincie wil ook kinderen met beperking op speelpleinen

Provincie wil ook kinderen met beperking op speelpleinen

Provincie wil ook kinderen met beperking op speelpleinen

Print
Duizenden kinderen amuseerden zich afgelopen zomer op speelpleinen. Ook kinderen met een fysieke of mentale beperking spelen mee. De provincie Antwerpen wil monitoren nu nog meer ondersteunen zodat kinderen met een beperking zich vlot kunnen integreren.
Het provinciale project rond inclusie loopt al sinds 2010, met als doel inclusieve speelpleinen te creëren. Dat zijn speelpleinen waar kinderen met een beperking samen spelen met andere kindjes. In drie jaar tijd zorgde de provincie ervoor dat zestien speelpleinen gratis begeleiding kregen. Nu wil de provincie het project nog verder uitbreiden. "Steeds meer ouders zoeken opvang in de zomer, ook ouders met kinderen met een handicap. Dit jaar voorziet de provincie 60.000 euro voor het project. Ook de komende jaren wil ik daar graag verder in investeren", aldus gedeputeerde voor jeugd Inga Verhaert (sp.a).

Monitoren die graag willen leren over hoe ze kindjes met een beperking moeten opvangen, kunnen dus terecht bij de provincie. Die zorgt voor honderd uren begeleiding per jaar, en dat drie jaar lang. Daarvoor werken ze samen met de Vlaamse Dienst Speelpleinwerk en Yieha. Peter Mees (29) is zo'n begeleider van Yieha die dit jaar op het speelplein van Kalmthout raad gaf. "We bespreken met elk speelplein apart op welke manier we kunnen helpen. Een terreinbezoek kan al oplossingen bieden. Maar we vergaderen ook mee en geven tips, bijvoorbeeld hoe je ouders het best informeert en welke spelletjes je wel of niet moet organiseren."

De speelpleinen van Boom, Sint-Katelijne-Waver, Geel en Laakdal kregen al drie jaar coaching. "Daar merken we dat de hulp echt werkt. De leiding weet perfect hoe ze de situatie moeten aanpakken en geven die kennis door aan nieuwe leiders. Zo verspreidt het zich vanzelf", aldus Verhaert. In 2011 kwamen er speelpleinen bij uit Essen, Nijlen en Wommelgem. Dit jaar vroegen ze ook in Kalmhout en Lier extra begeleiding.

Greet Wouters
Foto W&F
Meer nieuws uit Antwerpen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio