Alejandro Valverde pakt ritzege in Vuelta

Alejandro Valverde pakt ritzege in Vuelta

Alejandro Valverde pakt ritzege in Vuelta

Print
Alejandro Valverde (Movistar) heeft maandag in het Baskenland de derde etappe in de 67e editie van de Ronde van Spanje gewonnen. Na 155,3 kilometer van de Faustino V wijnkelders naar Eibar, was de 32-jarige Spanjaard de snelste van een kopgroep van vier. De Spanjaard Joaquin Rodriguez werd tweede, voor de Brit Christopher Froome en zijn landgenoot Alberto Contador.

De vier toonden zich de sterksten op de slotklim en namen zes seconden op de eerste achtervolgers. Maxime Monfort was met een 23e plaats op 50 seconden beste Belg. Valverde is ook de nieuwe leider. Hij neemt de rode trui over van zijn land- en teamgenoot Jonathan Castroviejo.

"Deze ritoverwinning was moeilijker te behalen dan ik gedacht had", bekende Valverde na zijn ritzege. "Als Rodriguez niet te zeker was geweest van de winst en de benen daarom niet te vroeg had stilgehouden, had ik het allicht nooit gehaald."

Contador

In de eerste rit waarin geklommen moest worden verplichtte een bijzonder agressieve Contador zijn medefavorieten meteen om de troeven op tafel te gooien. Dat gebeurde nadat vroege vluchters Philippe Gilbert, Nico Sijmens, Pim Ligthart, Andrey Zeits, Sergio Carrrasco, Dominique Rollin, Markel Irizar en Christophe Riblon aan de voet van de slotklim ingelopen werden. Meteen opende Contador het spervuur.

"El Pistolero" hanteerde deze keer het machinegeweer om zijn tegenstanders te bestoken. Tot vijf keer toe moesten Valverde, Rodriguez en Froome het onderste uit de kan halen. Dicht bij de top hadden ze niemand meer in hun spoor. Robert Gesink, Bauke Mollema en Igor Anton konden niet anders dan de schade beperken tot zes seconden. Juan Jose Cobo en Maxime Monfort (0:50), Denis Menchov (1:52), Thomas De Gendt (2:07) en Jurgen Van den Broeck (3:23) verloren nog meer tijd.

Foto Photonews

Meer sportnieuws