Nederlands openbaar ministerie eist maximumstraf voor 'Facebookmoord'

Een 15-jarig Nederlands meisje is vermoord omdat ze via Facebook kwaadgesproken had over haar vriendin. Dat stelde het openbaar ministerie maandag in Arnhem in het proces tegen de dader, de ook 15-jarige Jinhua K. Ze riskeert de maximumstraf: een jaar jeugddetentie en twee jaar jeugd-tbs. De twee jongeren die de moord planden en Jinhua K. daarvoor 100 euro betaalden, moeten zich dinsdag verantwoorden.

Alles begon met laster op Facebook. Daar zou het slachtoffer, Joyce 'Winsie' Hau, rondgestrooid hebben dat haar vriendin met verschillende jongens seks had. Die vriendin, de 16-jarige Polly W., wou zich volgens het openbaar ministerie daarop wreken en plande met haar vriendje Wesley C. (17) de moord.

Jinhua K. stak Joyce 'Winsie' Hau op 14 januari neer in de deuropening van haar ouderlijk huis. Ze overleed vijf dagen later in het ziekenhuis aan de verwondingen aan haar hals en hoofd. Haar vader werd in het gezicht en aan zijn handen geraakt door het mes van K. De aanklaagster denkt dat K. de opdracht van Polly W. en Wesley C. om het meisje te doden, heeft uitgevoerd om erbij te horen.

Foto AFP

Nu in het nieuws