Creg bevestigt kans op blackouts

Creg bevestigt kans op blackouts

Creg bevestigt kans op blackouts

Print
Als kernreactoren Doel 3 en Tihange 2 effectief dicht blijven en het wordt een koude winter, dan bestaat het risico op blackouts. Dat bevestigt de federale energieregulator Creg.

Volgens de Creg-woordvoerder bestaat vandaag geen risico op stroomonderbrekingen, maar stijgt in het geval van een koude winter het risico op problemen met de bevoorradingszekerheid en bijgevolg het risico op blackouts. Doel 3 en Tihange 2 zijn immers samen goed voor 20 procent van de centrale productiecapaciteit in België.

De Creg steunt dan ook de piste van staatssecretaris voor Energie Melchior Wathelet om bestaande centrales - Ruien en Drogenbos - langer te doen draaien. Die centrales, die nu ook al gedeeltelijk draaien, zijn evenwel maar goed voor 1.000 MW, terwijl Doel 3 en Tihange 2.000 MW vertegenwoordigen.

Invoer

De optie om elektriciteit in te voeren kan ook soelaas bieden, maar is al bij al beperkt. Duitsland en Frankrijk voeren bij een strenge winter immers ook elektriciteit in.

De Creg wijst er wel op dat in het geval van dreigende blackouts hoogspanningsbeheerder Elia afspraken heeft met grote industriële elektriciteitsverbruikers om minder te verbruiken.

De Creg pleit voor meer attractiviteit om investeerders over te halen nieuwe centrales in ons land te bouwen. Zo'n bouw duurt evenwel gemakkelijk 4 à 5 jaar, aldus nog de zegsman van de Creg.

Wat de prijs van energie betreft, luidt het bij de Creg dat het nog te voorbarig is om de invloed te voorspellen op de factuur voor de gezinnen.

Lees ook: "Stroom duurder als Doel 3 en Tihange 2 moeten sluiten"

Belga
Archieffoto

Nu in het nieuws