Schaakgrootmeester Kasparov riskeert 5 jaar werkkamp wegens bijten agent

Schaakgrootmeester Kasparov riskeert 5 jaar werkkamp wegens bijten agent

Schaakgrootmeester Kasparov riskeert 5 jaar werkkamp wegens bijten agent

Print
Garry Kasparov, Russisch opposant en voormalig wereldkampioen schaken, is maandag door de politie ondervraagd. Zij beschuldigt hem ervan vrijdag in Moskou een politieagent te hebben gebeten. Op dat misdrijf staat een straf van vijf jaar kamp.

"Ik heb uitleg gegeven en er een video aan toegevoegd (...). Ze hebben me beloofd de informatie door te geven aan het lokale Russische onderzoekscomité dat vervolgens zal beslissen of er een gerechtelijk onderzoek wordt opgestart", stelde Kasparov na zijn verhoor in een centraal politiecommissariaat van Moskou.

Pussy Riot

Kasparov werd vrijdag in Moskou opgepakt tijdens een steunbetoging voor de drie vrouwen van de band Pussy Riot nabij de rechtbank en enkele uren later weer vrijgelaten.

Op agressie op een politieagent staat in Rusland een boete van 200.000 roebel (ongeveer 5.000 euro) en tot vijf jaar kamp.

"Op talrijke video's die op internet circuleren, is te zien dat agenten me arresteren toen ik met journalisten aan het praten was, en dat ze me vervolgens slaan", aldus Kasparov op zijn website Kasparov.ru. Hij voegt eraan toe dat hij een klacht zal indien voor illegale arrestatie en machtsmisbruik door de politie.

Beet

"Op de talrijke video-opnames en foto's wordt duidelijk dat de beschuldigingen tegen mij, namelijk dat ik een agent aanviel en hem in de hand beet, niet waar zijn", schrijft de opposant.

"Die beschuldigingen zijn ongegrond, en in eender welk vrij land met een onafhankelijk rechtssyteem, zouden ze meteen verworpen worden", besluit Kasparov.

Foto AFP

Nu in het nieuws