Neven knappen sterrenkoepel Scheppers op

Print

Neven knappen sterrenkoepel Scheppers op

Mechelen - Twee Mechelse neven werken aan een nieuwe toekomst voor de ruim 60 jaar oude sterrenkoepel van het Scheppersinstituut. De school koopt ook een nieuwe sterrenkijker aan die tegen de zomer van volgend jaar wordt geïnstalleerd. Dat is vrijwel uniek in het onderwijs.
De interesse voor astronomie is voor Stefan Govaerts (69), een gepensioneerde auto-ingenieur, en zijn neef Paul Van Steenwinkel (67), een elektricien van opleiding, een uit de hand gelopen hobby. "Als kind was ik gefascineerd door een telescoop die te koop stond in een winkel op de Veemarkt. Uren heb ik daar naar gekeken", lacht Paul. Tot hij op een dag een koopje deed via de Koopjeskrant. Omdat hij niet goed wist wat er mee aan te vangen, trok hij naar zijn neef.

Stefan Govaerts: "Sterrenkunde is complexer dan je denkt. Ik ben begonnen met boeken uit bib om meer te weten te komen. Daarna zijn Engelstalige boeken gevolgd die ik bestelde in de Verenigde Staten. Eens wij de astronomie stilaan onder de knie kregen, startte de zoektocht naar een geschikte locatie om sterren te kijken." Uiteindelijk kwamen de neven in Scheppers terecht. Het plan om de sterrenkoepel in ere te herstellen, werd door directeur Marc Vercauteren positief onthaald. "De activiteiten van Orion, de jeugdvereniging voor sterrenkunde, lagen al enkele jaren stil. Zowel de lokalen als de koepel stonden de verkommeren", geeft Govaerts aan.

Ondertussen is alles een beetje opgeruimd, en de sterrenkoepel functioneert opnieuw. Om het project tot een goed einde te brengen, krijgen de neven ondersteuning van sterrenwacht Urania uit Hove. "Samen zijn we op zoek gegaan naar een nieuwe sterrenkijker. Wij hebben gekozen voor een model dat makkelijk te bedienen is door mensen die niet zoveel van astronomie kennen, en waar je foto's mee kan maken", legt Karel Van den Troost van Urania uit. Scheppers investeert 8000 euro in de aankoop. "Wij hebben ons geëngageerd om mensen op te leiden. Voor leerlingen van de school is astronomie trouwens erg interessant om de theorie die ze leren bij wiskunde of chemie om te zetten in de praktijk", zegt Van den Troost.

De oude, handgemaakte sterrenkijker krijgt een plekje in het museum van de school. Hem herstellen, bleek quasi onmogelijk.

SVH

Foto's Gil Plaquet

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio