Terugblik Jazz Middelheim zaterdag (audio)

Print
Wilrijk - De 31ste editie van Jazz Middelheim lokte een recordaantal bezoekers naar Park Den Brandt in Wilrijk. De voorbije dagen hebben ruim 20.000 muziekliefhebbers het jazzfestival bezocht. Vrijdag en zaterdag waren de concerten van Toots Thielemans en Paolo Conte uitverkocht.

Het was een warme dag in Park Den Brandt, maar de muziekliefhebbers waren goed voorzien. Ze hadden een waaier in de hand of ze zochten afkoeling onder een waterverstuiver. Het festival was zo rustig dat je hier en daar een muziekliefhebber aantrof die een boek las onder de schaduw van een boom. De mens was zowaar een met de natuur.

Tuur Florizoone opende de warme zaterdagnamiddag met zijn mooie, melancholische muziek. Het warm weer zorgde er echter voor dat het publiek niet in de tent maar aan de vijver voor het kasteel zat. Florizoone is accordeonist, pianist en componist die bij het grote publiek bekend raakte met zijn soundtrack voor de film 'Aanrijding in Moskou'. Samen met Belgische en Afrikaanse muzikanten herdacht hij vijftig jaar Congolese onafhankelijkheid door een compositie te maken die geïnspireerd was door het verhaal van de Belgisch-Congolese bastaardkinderen.

De Brits-Jamaicaanse jazz-zangeres Zara McFarlane, die na hem op het podium kwam, bracht een mix van traditionele hedendaagse jazz en ballads. Ze startte haar set met 'Lazy afternoon' dat geknipt was voor die luie zaterdagmiddag. Ze nam haar tijd om het verhaal achter het lied 'More than mine' te vertellen. "Niemand komt graag een ex-vriendje tegen, ofwel?" De snikhete dag en de ballads verhinderden de jonge zangeres niet om te glimlachen en te dansen. Even dacht je in te dommelen bij het nummer 'Captured' maar dan werd je weer wakker geschud door de drums bij de swingende jazz.

Jazz Middelheim is voor jong en oud, beluister een sfeerverslag:

De 75-jarige Paolo Conte was de headliner van de avond en betrad het podium onder luid applaus van het publiek. De Italiaanse zanger wist hoe hij het park muisstil kon krijgen achter zijn piano. Hij speelde verschillende genres als jazz, tango, flamenco en swing. Zijn poëtische zang bekoorde het publiek en de liefde hing in de lucht. De koppeltjes die op hun picknickdekentjes lagen kropen dicht bij elkaar en genoten van zijn doorrookte stem tijdens die zwoele zomerdag.

Lees ook Recordeditie voor Jazz Middelheim

Audio: Anil Demir

Foto: Patrick De Roo

Meer nieuws uit Antwerpen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio