Echtgenote van Chinese ex-toppoliticus krijgt doodstraf met uitstel

Echtgenote van Chinese ex-toppoliticus krijgt doodstraf met uitstel

Echtgenote van Chinese ex-toppoliticus krijgt doodstraf met uitstel

Print
De voormalige Chinese advocate Gu Kailai, echtgenote van Bo Xilai, de Chinese toppoliticus die in het voorjaar uit de communistische partij gezet werd, is veroordeeld tot de doodstraf met uitstel van twee jaar voor de moord op de Britse zakenman Neil Heywood. Het verdict komt neer op een levenslange gevangenisstraf, zo maakte een advocaat maandag bekend.

"We aanvaarden deze beslissing", zei He Zhengsheng, advocaat van het slachtoffer Neil Heywood. Doodstraffen met uitstel worden over het algemeen omgezet naar levenslange gevangenisstraffen in China.

De 53-jarige Kailai, een voormalige internationale advocate, ontkende tijdens haar proces niet dat ze Neil Heywood een dodelijk gif had laten drinken.

De staatsmedia noemen het proces een test voor de Chinese rechtstaat. Volgens waarnemers gaat het echter om een politiek geladen proces.

Na het bekend worden van de affaire werd Bo Xilai dit jaar onder meer uit het politbureau van de communistische partij gesloten. In maart werd hij ook ontheven uit zijn functie van partijleider van de metropool Chongqing.

Londen reageerde maandag alvast tevreden over het proces. "We zijn tevreden over het feit dat de Chinese autoriteiten een onderzoek gevoerd hebben naar de dood van Neil Heywood en hen veroordeeld hebben die ze verantwoordelijk achten voor de moord", aldus de ambassade van Groot-Brittannië in Peking.

Belga

Nu in het nieuws