Eerste fase renovatie Carolus Borromeuskerk klaar

Eerste fase renovatie Carolus Borromeuskerk klaar

Eerste fase renovatie Carolus Borromeuskerk klaar

Print
Antwerpen - Sinds afgelopen weekend is de Carolus Borromeuskerk uit de steigers. Bijna drie jaar na de brand op 30 augustus 2009 is daarmee de eerste fase van de renovatie afgerond.

Vrijdagmiddag zijn de laatste stellingen weggesleept uit de kerk. "Ik ben dolgelukkig", zegt koster Marc Hesbain. "Toen het laatste stuk stelling naar buiten werd gedragen, heb ik een traan weggeveegd. Eindelijk ziet de kerk er weer uit zoals ze hoort te zijn. Dat is een belangrijk moment voor mij."

In de eerste fase van de renovatie zijn de galerijen hersteld en is het stucwerk aangepakt. Het nieuwe hout verraadt dat de vloer van de rechtergalerij volledig vernieuwd is. De lichte kleur vormt een groot contrast met de deels afgebrande barokke communiebank. "Die communiebank is het enige dat onherstelbaar beschadigd werd", zegt schepen van Cultuur Philip Heylen (CD&V). "Ik zou ervoor willen pleiten om die niet te herstellen. Het is een aandenken aan de brand en maakt deel uit van de geschiedenis van de kerk."

Tijdens de restauratie werd in het houtwerk nog houtworm en houtzwam ontdekt. De bewerking van het hout werd meteen meegenomen in het lopende dossier.

MAAIKE FLOOR

Foto Evelien de Jonghe

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio