"Stroom duurder als Doel 3 en Tihange 2 moeten sluiten"

Stroom duurder als Doel 3 en Tihange 2 moeten sluiten

"Stroom duurder als Doel 3 en Tihange 2 moeten sluiten"

Print
De consument zal volgens staatssecretaris Melchior Wathelet onvermijdelijk het gelag betalen met een “lichtjes hogere elektriciteitsprijs” als Doel 3 en Tihange 2 moeten sluiten om veiligheidsredenen.

‘Een totale black-out’ zal volgens Wathelet de consument nog duurder uitkomen dan alternatieve maatregelen rond een eventueel sluiten van de grote kerncentrales Doel 3 en Tihange 2.

In elk geval werkt de regering nu al aan alternatieven om de stroomtoevoer tijdens de komende winter te kunnen garanderen. Wathelet merkt in een gesprek met De Standaard alvast op dat Doel 1 en 2 normaliter tegen 2015 moeten sluiten, maar eventueel langer kunnen openblijven.

Het meeste heil lijkt Wathelet te verwachten van het heropenen van klassieke centrales die nu op non-actief staan. Liefst zou de regering die centrales, wellicht de kolencentrale van Ruien en de gascentrale van Drogenbos, in nieuwe handen zien overgaan. Lukt dat niet, dan moet de exploitant maar verplicht worden het zaakje open te houden.

Wathelet wil in elk geval zo veel als mogelijk voorzien in een eigen Belgische productie. Liever dan de betalingsbalans nog meer te belasten door energie in te voeren. Zo’n invoer - die Electrabel nog zaterdag als een oplossing had vooropgesteld - is volgens de staatssecretaris “onzeker en onbetrouwbaar.”

Maar ook het heropstarten van klassieke centrales zal geld kosten “Mogelijk stijgt de prijs lichtjes. Hoeveel kan ik nog niet zeggen.”

Groen-Kamerlid Kristof Calvo roept Wathelet alvast op “een haalbaar en concreet actieplan voor de energiebevoorrading” uit te werken met een task force bestaande uit vertegenwoordigers van de regering, de administratie, de energieregulator CREG, de netbeheerder Elia en de regio’s.

PVB

Nu in het nieuws