Therapeute: "Een 12-jarige zou dit nooit in zijn eentje doen"

Therapeute: Een 12-jarige zou dit nooit in zijn eentje doen

Therapeute: "Een 12-jarige zou dit nooit in zijn eentje doen"

Print
De betrokkenheid van de twaalfjarige buurjongen J.E. bij de dood van Priscilla Sergeant is schokkend en roept vragen op. "Hij heeft zich wellicht laten meeslepen door anderen", zegt gedragstherapeute Marijke Bisschop.

Wat precies het aandeel is van de twaalfjarige J.E. in de dood van het veertienjarige meisje is nog niet duidelijk, maar dat hij effectief heeft deelgenomen aan de gruwelijke feiten is wel zeker. Intussen is ook bekend geraakt dat de zestienjarige A.B. eerder al alles zou hebben opgebiecht aan zijn jongere broer. De twaalfjarige J.E. zou dan weer als laatste van de drie door de knieën zijn gegaan.

"Een twaalfjarige jongen is niet in staat om zo'n zware feiten in zijn eentje te plegen", zegt gedragstherapeute Marijke Bisschop. "Behalve de trieste zaak-Bulger in 1993, waar twee tienjarige jongens de peuter Jamie hebben ontvoerd, mishandeld en vermoord, ken ik geen andere gevallen."

"Voor mij is het duidelijk dat die twaalfjarige in de zaak van Priscilla Sergeant heeft 'meegedaan' met de twee anderen. Je moet niet vergeten dat er een man van 41 jaar bij was. Een kind van twaalf schuift in gezelschap van een volwassene gemakkelijk de schuld van zich af: ik ben hier niet de slechte, maar wel de volwassene."

"Bijna onherstelbaar"

De jongen, die nu opgenomen is in een gesloten jeugdinstelling, zal wellicht tot zijn 21 onder toezicht van de jeugdrechter blijven. "Ik hoop dat hij in die tijd zeer goed begeleid zal worden, maar dan nog zal hij de rest van zijn leven zeer kwetsbaar blijven. Betrokken geraken bij dergelijke feiten op zo jonge leeftijd is bijna onherstelbaar."

Lees ook: Buurjongen (16) bekent betrokkenheid aan jongere broer

KARIN VANHEUSDEN

Foto Frederik Beyens

Nu in het nieuws