Recordeditie voor Jazz Middelheim

In Antwerpen loopt de 31ste editie van Jazz Middelheim zondagavond ten einde. Met ruim 20.000 mensen werd voor het vierde jaar op rij een bezoekersrecord gehaald. Dankzij waternevelaars en kraantjes met gratis drinkwater bleken de tropische temperaturen draaglijk.

tmas

Zowel vrijdag, toen festivalpeter Toots Thielemans traditioneel het beste van zichzelf gaf, als zaterdag met Paolo Conte waren volledig uitverkocht. De 75-jarige Italiaanse zanger en pianist kreeg met zijn kenmerkende rokerige stem moeiteloos de hele wei stil. Conte bracht een mix van allerlei genres en zijn hits zaten vaak in een verrassend jasje.

Ook donderdag bleek ondanks het wegvallen van headliner Ornette Coleman erg geslaagd. De speciaal overgevlogen festivalfavoriet John Zorn kon op bijzonder veel bijval rekenen. Hij bracht een ode aan verschillende jazzgrootheden. Zondag stonden nog Jef Neve, Avishai Coven en de Zuid-Afrikaanse pianist Abdullah Ibrahim op het programma.

Jazz Middelheim koos dit jaar bewust voor meer comfort voor zijn bezoekers. De toiletten kregen een upgrade en waren volledig gratis en de menukaart werd gevoelig uitgebreid. Donderdag was er bovendien een speciale "veggie dag". Het festival bevond zich ook deels buiten het terrein op Park Den Brandt. Na het avondprogramma was het publiek telkens welkom in het Grand Cafe van deSingel. Onder leiding van trompettist Bart Maris zorgden zowel concerterende artiesten, gastmuzikanten als conservatoriumstudenten voor muzikale hoogtepunten.

Foto PDR: Toots Thielemans