Gecrashte F-16 was 34ste ooit in België

Print

Gecrashte F-16 was 34ste ooit in België

De F-16-straaljager die donderdag neerstortte op de luchtmachtbasis van Kleine Brogel is het 34ste toestel sinds de Belgische luchtmacht met de F-16 vliegt dat is gecrasht.

Enkele minuten over 15u werden Kleine Brogel en wijde omgeving opgeschrikt door drie harde knallen. Meteen steeg een dikke zwarte rookpluim op. Een F-16 was gecrasht op een viertal kilometer van de startbaan op de vliegbasis.

De straaljager kwam vlak na het uitvoeren van een doorstart in moeilijkheden doordat zeker één vogel in de motor was gevlogen. Daardoor zag de 24-jarige piloot, onderluitenant Jean-François Van Cranem, geen andere uitweg dan zijn schietstoel te gebruiken. Hij raakte lichtgewond.

Lees ook: F-16 neergestort in Kleine Brogel

België kocht in twee keer in totaal 160 peperdure F-16's. Daarvan zijn er nu in totaal al 34 neergestort. Sinds donderdag zijn er nog 53 operationeel. Nog zes worden in reserve gehouden. Toch heeft de luchtmacht nooit 160 toestellen samen gehad omdat er - vooral in de beginjaren - jaarlijks zeker één crashte. Voor donderdag dateerde de meest recente crash van 2005 toen een 33-jarige piloot bij het Waddeneiland Vlieland in zee stortte.

'Bird strike'

'Bird strikes' of 'vogelaanvaringen' zijn dé schrik van alle piloten en vliegvelden. In een vogelzwerm terechtkomen, is vaak catastrofaal. Zelfs een botsing met één grote vogel kan al fataal zijn.

"Als één zware vogel zo'n 5 à 6 meter wordt aangezogen in zo'n F-16 kan die met die snelheid een schoeprad losrukken. In een fractie van een seconde wordt dat losgeraakte schoeprad een projectiel dat al de rest kan losslaan, waardoor de verbranding stokt en de voortstuwing wegvalt", aldus een officier.

PVB/GVB

Foto Dick Demey

MEEST RECENT