Nieuw busplan wekt ergernis

Nieuw busplan wekt ergernis

Nieuw busplan wekt ergernis

Print
Mechelen - De nieuwe dienstregeling van De Lijn in Mechelen leidt al meteen tot ergernis. Veel reizigers, vooral senioren, zijn onwetend en zelfs chauffeurs blijken niet allemaal even goed op de hoogte.
Nogal wat mensen blijken niet te weten dat er voortaan nog maar één buslijn door het centrum rijdt: een pendelbus die het centraal station via de Grote Markt en de Veemarkt verbindt met station Nekkerspoel en de gratis randparking aan Utopolis. Die pendelbus vervangt in de binnenstad alle stadsbussen. In de spits om de zeven minuten, in de daluren om de tien en tijdens zon- en feestdagen om het kwartier.

Aan de twee stations en op de Veemarkt kunnen de mensen overstappen op de pendelbus. Dat is vooral voor oudere Maneblussers nog niet duidelijk. Niet echt verwonderlijk, want bruikbare informatie over de nieuwe regeling is in hoofdzaak op het internet te vinden. Aan sommige haltes hingen zelf nog oude dienstregelingen uit. "Wij weten het zelf niet", zegt een chauffeur. "Een van onze collega's heeft woensdag tijdens zijn shift vier ritten niet kunnen doen omdat de ingeplande tijd te krap was. En het is nog maar het begin. Bij de start van het nieuwe schooljaar in september wordt het pas echt een ramp."

Sommige Mechelaars hebben hun voorzorgen al genomen. "Wij wonen in Nekkerspoel. Vroeger hadden wij om de twintig minuten een bus. Nu nog maar om het uur. Mijn moeder vreest dat wij niet op tijd op school zullen geraken. Daarom heeft ze voor mijn broer en mijn zus al een nieuwe fiets gekocht", vertelt Ikran Mohaned Hadji. De nieuw randparking aan Utopolis is volgens de oppositie overbodig omdat parking Zandpoortvest een beter alternatief is. Die is ook gratis tijdens het weekend, en je moet er geen bus voor nemen. "Met het behoud van alle reisroutes had De Lijn ook kunnen besparen. Bijvoorbeeld door de frequentie van de stadsbussen buiten de piekuren te verminderen naar één of twee ritten per uur", zegt gemeenteraadslid Hamid Riffi (CD&V).

SVH

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio