"Mijn recept ga ik niet vertellen, dat moet geheim blijven!"

Print

Mijn recept ga ik niet vertellen, dat moet geheim blijven!

Essen -

12 augustus organiseerde visclub De Knorhaan haar jaarlijks kampioenschap Visroken. Voor de deur van café De Meeuw kwam deze oude ambacht weer even tot leven. Ludo Somers sloeg de titel, de wisselbeker en de trofee voor 2012 aan de haak.

Visclub De Knorhaan uit Essen-Hoek telt zo’n 45 actieve leden. Acht keer per jaar gaan ze vissen op zee of de Oosterschelde. Een jaarlijks terugkerende activiteit is het 'geepvissen' of het vissen op de meivis.

“Wie deelnam aan dit kampioenschap kon vrijdag vier makrelen ophalen in café De Meeuw. Die vissen hebben we ooit zelf gevangen en werden na grondig reinigen ingevroren.”, zegt Ludo Somers. “Elke deelnemer krijgt vier makrelen mee naar huis. Eens thuis kon je aan de voorbereiding beginnen. Je behandelt de vis naar eigen goeddunken, maar de manier van behandelen bepaalt wel de smaak en kleur van de makreel. Je kan de vis pekelen en kruiden om ze daarna te drogen. Hoe ik mijn vis heb behandeld ga ik hier niet verklappen want dat moet geheim blijven.”

Het roken van de vis gebeurde ter plaatse, onder het toeziend oog van vier juryleden, in een rookkast of rookton met zaagsel en houtkrullen van eik en beuk. De manier van roken is bij iedereen hetzelfde. Alleen de temperatuur kan wel eens verschillend zijn. De ene rookt graag op een hoge temperatuur, de andere op een lagere temperatuur. In een kleinere rookkast wordt de vis veel sneller gaar. Naast makreel werd er vandaag ook snoekbaars, paling, geep en zalm gerookt. “Dit jaar hadden we negen deelnemers”, vertelt Ludo Somers verder. “Pas na het drogen van de vis kan er gerookt worden. Het is de bedoeling om de makreel goudgeel te krijgen aan de buitenkant maar toch nog sappig aan de binnenkant”

Opmerkelijk is dat Ludo zelf geen vis eet. “Ik ga heel graag vissen en ik rook heel graag de vissen maar eten doe ik ze niet. Ik kan er gewoon niet tegen. Toch heb ik vandaag wel een beetje moeten proeven anders wist ik uiteraard niet of de smaak goed zat.”

Regelmatig organiseert de club activiteiten. Zo kan je hen bezig tijdens de Ambachtendag in het Karrenmuseum op zondag 26 augustus.

MaTi
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio