Honderden nemen afscheid van Daerden

Print

Honderden nemen afscheid van Daerden

Op zijn uitvaartplechtigheid in het funerarium van Robermont heeft een hele reeks sprekers oud-minister Michel Daerden maandagochtend een laatste eer betuigd. Naast familie en vrienden nam ook premier Elio Di Rupo het woord, als eerste minister, partijgenoot en jarenlang PS-voorzitter.

Daerden stond bekend als levensgenieter en cijferwonder, wat ook in elke tussenkomst ruim aan bod kwam. Al wie de oud-minister bedankte voor zijn verwezenlijkingen, noemde in één adem ook zijn passie voor mensen en cijfers.

Zo eerde vrijmetselaar Robert Sprokkel een logebroeder die de waarden van de loge Robespierre steeds hoog in het vaandel droeg. Hij dankte Daerden ook voor zijn "carthesiaanse geest" en "financiële genie", die de politicus volgens hem steeds "in dienste gesteld heeft van de gemeenschap". "Je plaatste de bescherming van de zwakkeren en het respect voor elkeen centraal in je prioriteiten", klonk het.

Vervolgens nam premier Di Rupo het woord. Hij stak van wal met een verwijzing naar de immense populariteit van Daerden, maar benadrukte dat zijn partijgenoot net zo goed complexe dossiers tot een goed einde wist te brengen. "Hij kon de indruk wekken in te dommelen, om dan plots in een flits een feit of cijfer tegen te spreken waarmee de oppositie stond te zwaaien."

Tot slot was het de beurt aan de kinderen en kleinkinderen om afscheid te nemen. "Je was meer dan een vader, je was een vriend, een medestander", verwoordde Frédéric Daerden het. Waarna zijn zus Aurore: "Zoals Gloria Gaynor het zei, 'ik ben wat ik ben'. Je leefde je leven zoals jij het wilde."

Een erg aangeslagen jongste dochter, Elena, vroeg zich af hoe het nu verder moet. "Het zwaarste, papa, is denken aan al wat ik nog moet verwezenlijken zonder jou. Er rest mij nog een grootvader, een broer en twee nonkels. Ik vermoed dat één van hen me zal begeleiden wanneer ik op een dag zou trouwen."

Belga
Foto's Belga

MEEST RECENT