Mooie Spelen, magere oogst

Mooie Spelen, magere oogst

Mooie Spelen, magere oogst

Print
Met de traditionele slotceremonie, die opgesmukt werd door vijftig jaar Britse popmuziek, eindigde zondagavond in Londen het grootste sportfeest ter wereld. Als we de bijdrage van IOC-baas Jacques Rogge even vergeten, speelde België daarin alweer een discrete rol.

Onze delegatie was met 115 leden de grootste sinds Helsinki 1952, maar het volume aan eremetaal bleef beperkt tot drie stuks: zilver voor schutter Lionel Cox, brons voor judoka Charline Van Snick en zeilster Evi Van Acker.

Wel een inslaand succes was het Belgium House in Londen, met in totaal 30.000 bezoekers.

Lees ook Rogge sluit Olympische Spelen af

Het waren de vedetten van Peking die ook nu weer de sportieve show stalen. Met drie gouden medailles toonde de Jamaicaanse publiekslieveling Usain Bolt dat hij de beste sprinter aller tijden is. In het zwembad werd Michael Phelps de meest gelauwerde olympiër ooit.

Gestuurd door gigantische budgetten, doordachte planning en een enthousiaste thuisaanhang groeide Groot-Brittannië uit tot een nieuwe grootmacht in de internationale sport. Het moest alleen de Verenigde Staten en China laten voorgaan op de medailletabel, een sportsucces dat ook weerspiegeld werd in een voortreffelijke organisatie. Londen 2012 slaagde in al zijn ambities.

Voor onze landgenoot Jacques Rogge waren het de laatste Spelen als voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité. Na twaalf jaar geeft de 70-jarige Gentse chirurg de fakkel door.

MV

MEEST RECENT