Nieuwe ambulance voor brandweer Zele

Nieuwe ambulance voor brandweer Zele

Nieuwe ambulance voor brandweer Zele

Print
Zele - De ambulancedienst van het vrijwillige brandweerkorps van Zele krijgt een nieuwe ziekenwagen. De huidige is dringend aan vervanging toe.
De aanwinst wordt ingezet vanaf september.

De vrijwillige brandweerdienst van Zele nam destijds het ziekenvervoer over van het OCMW. Die ambulance heeft in zeven jaar tijd, met een gemiddelde van 1200 interventies per jaar, ruim 150.000 kilometer op de teller staan.

"De nieuwe ziekenwagen is een pareltje", glundert ambulancier Wim Roels (49). "In tegenstelling tot zijn voorganger is deze wagen uitgerust met een automaat, waardoor veel tijdwinst wordt geboekt.

De wagen beschikt ook over een ingebouwd coderingssysteem dat de plaats van interventie automatisch doorgeeft aan de gps. Daardoor kunnen we instappen en wegwezen, terwijl we in het huidige systeem zelf nog het adres moeten invoeren."

Wim Roels was nauw betrokken bij de opvolging van het lastenboek van de inrichting van de ziekenwagen.

"Heel wat materiaal uit de OCMWziekenwagen verhuisde zeven jaar geleden mee naar de ambulance van de brandweer", weet hij. "In deze wagen zit heel veel nieuw materiaal.

Dat is nodig, want de wetenschap evolueert."

Meer comfortZijn collega brandweerman-ambulancier Michaël Demol (30) demonstreert met trots de blauwe binnenverlichting. "Dat is speciaal voor slachtoffers met een schedeltrauma", licht Michaël Demol toe.

"Voor dokters is het wel iets moeilijker om te prikken, maar het lot van de slachtoffers primeert altijd."

Precies daarom werd ook voor een meer comfortabele ziekenwagen gekozen. De nieuwe versie die in Zele, Overmere, Hamme Sint-Anna, Hamme Zogge en Lokeren zal rondtoeren, is langer, hoger en gevoelig duidelijker aanwezig in het verkeer.

Zichtbaarheid"Het verkeer doorkomen wordt almaar moeilijker", zegt Michaël Demol. De Mercedes Sprinter werd daarom uitgerust met een pneumatische sirene die meer dan honderd decibels produceert. "In de radiatorrooster zitten blauwe en witte leds verwerkt en de grootlichten knipperen, zodat we nog meer opvallen in het verkeer", zegt Wim Roels. "De zwaailichten ruimen plaats voor felle ledverlichting. Achteraan wisselen rode en blauwe leds elkaar af.

Zichtbaarheid is van groot belang. In de ambulance liggen is al erg genoeg, daar moet niet nog een ongeval bovenop komen." Tekst en Foto: Johan Picqueur
Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio