Klatergoud

Klatergoud

Klatergoud

Print
Onze sportjournalist Marc Vermeiren geeft zijn kijk op de Olympische Spelen.

De Verenigde Staten hebben hun rechtmatige plaats bovenaan de medailletabel weer ingenomen. Met nog allerlei gewoel in atletiek en het lonkende goud voor beide basketbalploegen zal Team USA zijn voorsprong op China dit weekend nog uitbouwen. De Britse armada doet achter de twee giganten zijn grootste graai naar eremetaal sinds mensenheugenis.

Tot in de jaren vijftig keek het IOC misprijzend naar dergelijk nationalisme. De Olympische Spelen stonden in het teken van de (paukenslag) broederschap der volkeren, een visie die vloekte met een opgefokte medaillerace tussen landen.

In de praktijk leefde de vergelijking uiteraard wel. In Melbourne 1952 had de Sovjet-Unie voor zijn paviljoen een bord neergepoot met het behaalde eremetaal. Tot de gehate Amerikanen dat klassement overnamen en het plakkaat snelsnel verdween.

Dat puritanisme als beleidslijn is ondertussen lang verleden tijd. Zelfs op de officiële London 2012-site staat een medaillespiegel.

Met alle details: wie, wat, wanneer en waar. Het is een leerzame oefening om op de vooravond van het afscheid doorheen dat woud van cijfers te ploegen. Dat Australië gas moet terugnemen is opvallend. De erfenis van Sydney 2000 is uitgewerkt. Uit het zwembad, al decennialang hun favoriete biotoop, vissen de Aussies amper één gouden plak op. Dat wordt spitsroeden lopen, straks bij de terugkeer. Wat moet u verder nog onthouden? Dat Frankrijk zijn kwaadste jaren achter de rug heeft. Dat Hongarije zich met een mooie verscheidenheid aan disciplines in de toptien genesteld heeft.

Dat Kazachstan en Iran verrassen met hun beste resultaten ooit. Dat Nederland - op de uitschieter Sydney na - op het niveau zit van de voorbije edities. En dat China blijft grossieren in minderwaardig metaal, opgevist uit olympische randverschijnselen als schoonspringen, badminton en duiken. Klatergoud. Made in China.

Daarin blijft het Middenrijk een gigant; in de eerste olympische sport atletiek een dwerg.En toch breiden ook de Chinezen hun pallet uit. Peking verovert het chloor en dat zou wel eens slechts nieuws kunnen zijn voor de concurrentie.

MEEST RECENT