Water- en uitkijktoren gaat weer open voor het publiek

Print
Heist-op-den-Berg - De water- en uitkijktoren van Heist-op-den-Berg zal volgende woensdag, 15 augustus, voor de tweede keer dit jaar 's avonds open zijn voor het publiek. U bent welkom van 20 tot 24u. De toren staat in het Bergbos. Dat bos heeft een geschiedenis die ver terug gaat.
Het Bergbos was aanvankelijk het besloten jachtterrein van het herenhuis van Heist. Het herenhuis was de vergaderplaats van het bestuur van wat ooit 'het land en de vrijheid van Heist' heette. In 1886 verkochten de hertogen d'Ursel het domein aan de Heistse notaris Caluwaert. In 1887 werden de gebouwen omgevormd tot een Gods- en gasthuis. De zusters Annonciaden mochten er onderwijs organiseren. Tussen 1903 en 1905 werd het Gods- en gasthuis afgebroken en vervangen door een nieuw klooster. Een deel van de kelders werd niet afgebroken. De Schuermanskelder, die genoemd is naar de landloper Adriaan Schuermans die er regelmatig werd opgesloten, werd gespaard en bestaat vandaag nog altijd. In 2002 verlieten de laatste zusters Annonciaden het klooster.

In 2002 kocht de gemeente het gebouw om er een nieuw politiekantoor van te maken. Dat kantoor ging open in 2006.

Met zijn natuurlijke hoge ligging was het Bergbos een ideale locatie voor een watertoren. In 1956 tekende watermaatschappij Pipda een overeenkomst met de familie Caluwaert om een stuk grond in het Bergbos te kopen voor de bouw van een water- en uitkijktoren. De watertoren werd ingehuldigd op 2 mei 1959. De uitkijktoren was pas in 1966 klaar. Op de toren staat het kunstwerk Een Koperen Zwaan van de Heistse kunstenaar Arthur Vereecke. Om op de top te geraken, moet u 138 treden beklimmen of de lift nemen. Op de top staat u 71 meter boven de grond.
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio