Goed wonen in uitgaansbuurt

Goed wonen in uitgaansbuurt

Goed wonen in uitgaansbuurt

Print
Sint-Niklaas - Een bewonersenquête in de uitgaansbuurt wees uit dat geluidsoverlast, wildplassen en vuil in de straten er de grootste problemen zijn. Toch woont liefst 85 procent graag in zijn buurt.

In het voorjaar hield de politie een enquête bij de bewoners van de uitgaansbuurt, tussen het station en het Heymanplein. Vuil en rommel op straten en pleinen, wildplassers en lawaaioverlast bleken de voornaamste pijnpunten te zijn. De klachten komen vooral uit de Ankerstraat, Houtbriel, Apostelstraat, Kalkstraat en Walburgstraat. Positief is dat 85 procent van de ondervraagden graag in hun straat wonen.

Willy Schuerwegen (67) woont al vijf jaar in de Walburgstraat. "Een knappe omgeving, dat wel, met het stadspark en de oude kerktoren zo dichtbij", vindt hij. "Maar die kleine brommertjes die door de straat scheuren zijn om horendol van te worden. Niemand houdt zich aan de zone dertig en de straat is te smal waardoor geparkeerde auto's het voetpad belemmeren."

Heropleven

Iets dichter bij het centrum ligt de Apostelstraat, waar zich de laatste tijd veel twintigers en jonge gezinnen komen vestigen. "Af en toe zit er 's avonds iemand op de vensterbank of vinden we er lege blikjes bier terug", zegt Eline Franckaert (26). "Het ligt hier soms wel vuil, maar zet een paar vuilnisbakken, en het probleem is bijna opgelost. Nu staat er geen enkele in de straat." Van een teveel aan lawaai heeft ze geen last. "Meestal ga ik zelf kijken naar de optredens of feestjes, ofwel maak ik dat ik een avond ergens anders zit. Maar de buurt is aan het heropleven. Jonge mensen vinden elkaar hier, en het nieuwe kunstencentrum in Jan Buytaerts huis zal nog een extra boost geven."

Ook Fien Waterschoot (16) heeft niet veel klachten. "Zeker in de vakantie is het leuk om zo dicht bij de cafés te wonen", vult ze aan. "Eigenlijk heb je hier het gevoel nooit alleen te zijn, de samenhorigheid is groot."

Sophie Pycke

Foto Stefaan Van Hul

MEER NIEUWS UIT HET WAASLAND

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio