Aartsbisschop Léonard woont 75ste Kaarskensprocessie bij

Aartsbisschop Léonard woont 75ste Kaarskensprocessie bij

Aartsbisschop Léonard woont 75ste Kaarskensprocessie bij

Print
Duffel - De Kaarskensprocessie trekt op dinsdag 14 augustus voor de75ste keer door het centrum van Duffel. Omwille van dit jubileum zijn er al vanaf vandaag, zaterdag 11 augustus, bijkomende activiteiten.
Op 14 augustus 1637, de vooravond van Maria Hemelvaart, vinden twee koeherdertjes in de beemden van de toenmalige Lange Zandstraat een klein in klei gebakken Mariabeeldje van nauwelijks twaalf centimeter groot. Dat werd het begin van een steeds uitdijende Mariadevotie, die in 1937 leidde tot de eerste Kaarskensprocessie. Die vond plaats ter gelegenheid van de vergroting van de toenmalige kapel.

"Omdat de processie dit jaar voor de 75ste keer uitgaat, willen we wat meer dan tijdens andere jaren", zegt Louis Van Nijlen. "We beginnen vandaag, zaterdag 11 augustus, om 15u met een Maria-evocatie met zang en beeld in de kerk van O.-L.-Vrouw van Goede Wil. De toegangsprijs bedraagt zes euro, maar daarvoor krijgt men een herinneringskaars in de plaats."

"Na de Maria- evocatie projecteren we achteraan in de kerk beelden op een groot scherm over onder meer een evocatie van vijftien jaar geleden en vroegere processiebeelden. De oudste gaan terug tot in 1937. Op zondag 12 augustus herhalen we die projectie van 16u tot 18.30u."

"Op maandag 13 augustus verzamelen we de Mariabeeldjes uit de dertien straat- en wijkkapelletjes die Duffel rijk is. De beeldjes worden op draagberries gemonteerd en zullen voor de allereerste keer in de Kaarskensprocessie meegedragen worden. De processie vindt plaats op dinsdag 14 augustus en vertrekt om 21u. Dit is het parcours: Kapelstraat, Kwakkelenberg, Provinciestraat, terug Kapelstraat en zo terug op Bruul."

Na de processie begint op het plein voor de kerk de openluchtmis voorgegaan door zes priesters en monseigneur Léonard. Bij minder goed weer is er een scenario uitgetekend om alles in de kerk te laten plaatsvinden.

Chris VAN ROMPAEY
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio