Coaches verzwijgen slecht nieuws voor topatleten

Baanwielrenster Jolien D’Hoore kreeg na haar wedstrijd op de Olympische Spelen te horen dat haar grootvader al enkele dagen geleden overleden was. Het nieuws werd bewust verzwegen, om haar prestaties niet negatief te beïnvloeden...Het is geen alleenstaand geval.

ikerremans

Jolien D’Hoores grootvader overleed zaterdag, maar haar familie vertelde haar pas dinsdag het nieuws. “Ik heb het inderdaad pas vernomen na mijn wedstrijd. Hij leed aan kanker en ik wist dat het niet goed ging met hem”, zegt D’Hoore. “Ik vreesde al dat het tijdens de Spelen zou gebeuren en had daarom mijn familie speciaal gevraagd om me kort voor mijn competitie niets te zeggen.”

Maar Jolien D’Hoore is niet de enige die slecht nieuws met uitstel te horen kreeg. Na drie keer goud op de Spelen hoorde de Chinese synchroonspringster Wu Minxia dat haar grootouders een jaar geleden gestorven waren en haar moeder al 8 jaar borstkanker had. Tien jaar daarvoor was Wu naar een intensief trainingskamp gestuurd, ze had nog maar weinig contact met haar familie.

Volgens een Chinese krant had ze haar ouders nog gebeld na de dood van haar grootmoeder, maar haar vader zei dat alles in orde was. “Een leugentje om bestwil”, vertelde hij later.

Ook Dedecker liegt

Voor ex-judoka Gella Vandecaveye werd op de Spelen in Barcelona ook iets verzwegen. Haar trainer Eddy Vinckier zat altijd in de tribune, maar dat was in Barcelona niet zo. Haar toenmalige coach Jean-Marie Dedecker vertelde haar dat hij een kater had en in bed lag. In werkelijkheid was hij teruggekeerd naar België omdat het niet goed ging met zijn vrouw.

Hordeloper Felix Sanchez, die dit jaar goud won op de 400 meter, kreeg op de Spelen van Beijing te horen dat zijn grootmoeder overleden was. Hij eindigde toen 22ste van de 25 atleten. Na zijn overwinning van dit jaar haalde hij een foto van zijn overleden grootmoeder uit zijn t-shirt. “Na de Spelen van 2008 maakte ik de belofte dat ik een medaille voor haar zou winnen”, verklaart hij.

Ilse Van Thielen Foto AFP: Jolien D'Hoore

Meer sportnieuws