Architectenbureau wil brievenbus niet terug op Grote Markt

Print

Architectenbureau wil brievenbus niet terug op Grote Markt

Lier - De rode, gietijzeren brievenbus die naast het stadhuis stond, keert niet meer terug. Dat was nochtans door het stadsbestuur beloofd, maar het architectenbureau wilde dit niet.
Jarenlang stond er naast het stadhuis, tegenover de toeristische dienst, een stijlvolle torenbrievenbus van bpost die mee de charme van het plein bepaalde. Door de heraanleg van de Grote Markt moest de brievenbus tijdelijk verhuizen.

Het stadsbestuur verspreidde toen volgend bericht: "De postbus op de Grote Markt wordt vervangen door een tijdelijke postbus aan de andere zijde van het stadhuis, naast het belfort. Na de heraanleg van de Grote Markt blijft er zeker nog een postbus op het marktplein staan, wellicht op ongeveer dezelfde plaats."

Dat was duidelijk buiten de mening van het architectenbureau Robbrecht en Daem, de ontwerpers van de Grote Markt, gerekend. De brievenbus werd vervangen door een gewoon model op poot en staat nu in het begin van de Eikelstraat. "Omwille van esthetische redenen, door de ontwerpers van de Grote Markt geopperd, werd nadien beslist om de postbus niet naast het stadhuis terug te plaatsen. Hiertoe pleegden we overleg met de postmeester van Lier die geen enkel bezwaar had tegen een verplaatsing naar het begin van de Eikelstraat", zegt Jo Cooymans, klachtenambtenaar van de stad Lier.

Eens te meer blijkt hoeveel macht de architecten Robbrecht en Daem lijken te hebben. "Van macht zou ik niet spreken", reageert schepen van Openbare Werken Jan Hermans (Lier&Ko). "Als beleidsmakers vraag je advies. Het esthetisch advies van het architectenbureau vind ik belangrijker dan mijn visie. Het is ook steeds goed onderbouwd."

Chris VAN ROMPAEY
Foto's Dirk Vertommen

.

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio