Jagers gaan 36 reeën doodschieten

Wegens overpopulatie zullen tientallen reeën in natuurgebied De Fondatie in Belsele door jagers worden doodgeschoten. Zowel Groen als milieuvereniging De Raaklijn reageren verbolgen.

tmas

In het beschermd natuurgebied van Belsele zette het stadsbestuur van Sint-Niklaas een tiental jaren geleden vier reeën uit. Die moesten het gebied begrazen en op een natuurlijke manier onderhouden. De populatie groeide uit tot driehonderd dieren. "Zij vormen nu een groot gevaar voor de automobilisten en brengen ook schade toe aan de gewassen van de landbouwers", zegt schepen van Landbouw, Ben Van Eynde (Cd&V). "Daarom is beslist om 36 bokken door erkende jagers te laten doodschieten."

Wout De Meester, voorzitter van Groen Sint-Niklaas, vernam het nieuws via de media. "Dit is een beslissing die enkel genomen kan worden door het Agentschap van Natuur en Bos. Wat erger is, die beslissing is niet goedgekeurd door het schepencollege. Ook de burgemeester wist hier niets van", meent De Meester. Schepen van Eynde zou de beslissing alleen hebben genomen op de dorpsraad van Sinaai, zonder steun of goedkeuring van het schepencollege. "We gaan kijken welke stappen we kunnen ondernemen om dit voorval alsnog in de positieve richting te draaien. Het is momenteel trouwens geen jachtseizoen."

Ook milieuverening De Raaklijn uit Belsele was verrast. "Wij kaarten al jaren lang de gevaarlijke verkeerssituatie in de aanpalende Weymansstraat aan", vult Firmin De Beleyr aan. "Chauffeurs rijden daar veel te snel waardoor reeën worden aangereden. Dit is een overtrokken maatregel waar wij absoluut niet achter staan. Het stadsbestuur had veel sneller moeten ingrijpen. Het aanpassen van die straat is een optie, alsook de dieren laten overplaatsen naar andere natuurgebieden."

SoPy

Foto Joris Herregods

Mobiliteit en haven

MEER NIEUWS UIT HET WAASLAND

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio