Poort en lein steenbakkerij De Beukelaer in ere hersteld

Poort en lein steenbakkerij De Beukelaer in ere hersteld

Poort en lein steenbakkerij De Beukelaer in ere hersteld

Print
Rumst - Een tijd geleden beloofde de Rumstse burgemeester Eddy Huyghe (CD&V) van Terhagen het mooiste dorp van de Rupelstreek te willen maken. Deze eed herhaalde hij deze week tijdens de persvoorstelling aan de oude toegangspoort van de voormalige steenbakkerij De Beukelaar aan de Kardinaal Cardijnstraat. Met de nodige trots liet hij député Rik Röttger en schepen Christine Jacobs het verhaal vertellen van de renovatie van de toegangspoort van steenbakkerij De Beukelaar en de aanpalende lein. Het betreft een ijzeren leuning die tussen 1898 en 1905 tussen Terhagen en Boom naast het voetpad geplaatst werd.
"Dit gebeurde in samenspraak tussen de patroons van de steenfabrieken en de toenmalige burgemeesters" zegt schepen Jacobs. "Ze moest voorkomen dat personen of zelfs goederen die vervoerd werden in de uitgegraven diepte zouden terechtkomen. Deze diepte bedroeg vijf tot negen meter. Naast ongevallen moest ze ook diefstallen via deze weg voorkomen. De leuning werd voor de jeugd een belangrijke ontmoetingsplaats en staat in ieders' geheugen gegrift.

De werken worden uitgevoerd door de gemeente Rumst en het provinciebestuur in samenwerking met het Regionaal Rivierenlandschap. Deze constructie vormt nu de toegangspoort tot het achterliggende natuurgebied met tal van recreatieve mogelijkheden en de start van het Piet Van Akenwandelpad. Nu zondag 12 augustus vertrekt aan het clubhuis van wandelaarsvereniging De Kleitrappers aan de Korte Veerstraat via deze poort elk kwartier een gegidste wandeling. De gidsen ramen de wandelduur op anderhalf uur. Jef Wijckmans

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio