Meer dan 30 islamisten gedood bij Egyptische luchtaanval in Sinaï

Meer dan 30 islamisten gedood bij Egyptische luchtaanval in Sinaï

Meer dan 30 islamisten gedood bij Egyptische luchtaanval in Sinaï

Print
Bij een Egyptische luchtaanval op het schiereiland Sinaï zijn woensdagochtend meer dan dertig islamitische militanten om het leven gekomen en tientallen anderen gewond geraakt. Dat is in veiligheidskringen vernomen.

De gevechtsvliegtuigen sloegen toe in het gebied Sheikh Zuwaid, in de buurt van al-Arish, de hoofdplaats van de Noordelijke Sinaï. Het gebied bevindt zich vlakbij de Gazastrook. De bombardementen volgden op gevechten de dag voordien aan de controleposten in al-Arish. Daarbij zouden drie leden van de veiligheidsdiensten gewond zijn geraakt. Zondag werden in dezelfde regio nog zestien Egyptische grenswachters gedood bij een aanval op een stelling van het Egyptische leger.

In het grootste deel van de Sinaï heerste een veiligheidsvacuüm, dat sinds de val van dictator Hosni Mubarak enkel maar is toegenomen.

Drie dagen na de aanval op de grenswachters is nog steeds onduidelijk wie voor de (terreur)daad verantwoordelijk is. Egyptische deskundigen menen dat de aanval het werk was van binnenlandse, radicaal-islamitische stromingen, al dan niet met banden met al-Qaida. Ook over de motieven wordt druk gespeculeerd. Een van de mogelijkheden is dat jihadi's een Egyptisch-Israëlisch conflict willen uitlokken. Over de herkomst van de wapens lijkt minder twijfel te bestaan: zij werden allicht gekocht van een van de talrijke "milities" die in de Libische burgeroorlog het regime van kolonel Kadhafi bevochten.

Belga

Foto: AFP

Nu in het nieuws