Grote Merenconferentie voorlopig zonder resultaat

Grote Merenconferentie voorlopig zonder resultaat

Grote Merenconferentie voorlopig zonder resultaat

Print
In de Oegandese hoofdstad Kampala is woensdag de top van de landen van de Grote Meren afgelopen. De slotverklaring meldt geen vooruitgang in de kwestie van een "neutrale troepenmacht" voor Oost-Congo. President Joseph Kabila (foto Reuters) van Congo en president Paul Kagame van Rwanda zullen elkaar binnen een maand terugzien, zo verklaarde de Oegandese president Yoweri Museveni.

Over het principe van een militaire aanwezigheid bereikten Kinshasa en Kigali enkele weken geleden al een akkoord. Er blijven evenwel nog heel wat details uit te klaren over de troepenmacht die tot taak heeft de gewapende groeperingen in de streek rond Goma uit te roeien en de Congolees-Rwandese grens te bewaken.

De zaak wordt bemoeilijkt door wederzijdse beschuldigingen. Zowel Congo als Rwanda stelt dat de ander de rebellen in het gebied steunt.

De buurlanden van Congo en Rwanda maakten wel duidelijk dat zij het geweld in de regio zo snel mogelijk willen beëindigen. Een uit diverse Defensieministers samengesteld comité moet per direct beginnen werken aan de opbouw en het sturen van de "neutrale troepenmacht".

Voorts willen de deelnemers aan de conferentie de voor de bloedige gevechten verantwoordelijke rebellenleiders sancties opleggen, waaronder reisverboden.

De meest geviseerde militie is de uit Congolese deserteurs samengestelde beweging M23. Ironisch genoeg verwelkomde M23 via een communiqué van politiek coördinator Jean-Marie Runiga Lugerero van M23 de "vooruitgang" die op de regionale conferentie is geboekt. Volgens Lugerero is nu duidelijk dat M23 "geen negatieve kracht is (...), maar een partner voor de vrede".

Belga

Lees ook Diplomatieke top tussen 'landen van de Grote Meren' begonnen
Nu in het nieuws