Directie Desso: "Geen sociaal dossier als een ander"

Directie Desso: Geen sociaal dossier als een ander

Directie Desso: "Geen sociaal dossier als een ander"

Print
Dendermonde - Het sociaal dossier bij kunstgrasproducent Desso in Dendermonde is erg complex, en is niet zomaar te vergelijken met andere sociale dossiers. Dat zegt Pierre van Trimpont, afgevaardigd bestuurder van Desso NV.

De arbeiders bij Desso verwierpen een voorstel van sociaal plan waarbij geen naakte ontslagen zouden vallen. Zowel bij vakbonden als directie was de ontgoocheling over de verwerping erg groot, aldus Van Trimpont. "Het was een redelijk sociaal plan, dat gezien mocht worden."

Uiteindelijk werd woensdag een nieuw akkoord getekend. De 79 betrokken arbeiders zal gevraagd worden wat ze willen: de overstap naar overnemer Domo, muteren binnen Desso of ontslag volgens wat wettelijk is voorzien. Een voorziene premie voor wie wil overstappen naar Domo werd verdubbeld naar 12.000 euro.

"Wereld op zijn kop"


Op die premie kwam veel reactie, onder meer van werkgeversorganisaties. Die vinden het "de wereld op zijn kop" dat een bedrijf een premie moet geven om werknemers te verleiden op een jobaanbod in te gaan.

Bij de Desso-directie begrijpt men die reactie. "Geld geven om een overstap te maken is niet de beste boodschap. Maar hier was er een speciale context. Er moeten immers 27 mensen de overstap maken. Wat was het alternatief? Een sociaal bloedbad?"

Met de premie wil Desso anderzijds ook de boodschap geven dat werken loont. "In tegenstelling tot grote industriële dossiers waar een dikke cheque wordt gegeven om thuis te gaan zitten, geven wij een premie voor wie wil werken."

Belga

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio