Ook Belgen mogelijk benadeeld in Duits 'orgaanschandaal'

Ook Belgen mogelijk benadeeld in Duits 'orgaanschandaal'

Ook Belgen mogelijk benadeeld in Duits 'orgaanschandaal'

Print
Duitsland is in de ban van een ‘orgaanschandaal’. Dat begon toen bekend werd dat een arts in Göttingen gegevens van patiënten vervalste waardoor ze hoger op de wachtlijst voor levertransplantaties kwamen. Het schandaal breidt nog steeds uit.

Duitsland is net als België aangesloten bij Eurotransplant, een organisatie die verantwoordelijk is voor de verdeling van donororganen over 72 transplantatiecentra in 7 Europese landen met in totaal 125 miljoen inwoners. Als Duitse artsen sjoemelen met de wachtlijsten, betekent dat ook voor Belgische zieken dat ze langer op een lever of nier moeten wachten.

Duitse ziekenhuizen nemen het niet zo nauw met de criteria voor de officiële wachtlijsten. Formeel moeten donororganen beschikbaar komen aan patiënten op de Eurotransplant-wachtlijsten. Er geldt echter een uitzondering: het systeem kan omzeild worden als het gaat om organen van oude en/of zieke donoren. In dat geval moet een kliniek het orgaan wel aanbieden maar kan het zelf beslissen wie het ontvangt als drie andere klinieken het orgaan weigeren. Het vermoeden bestaat nu dat Duitse klinieken donoren bewust ouder of zieker voorstellen om zo meer organen naar eigen inzicht te kunnen verdelen.

Foto Photo News

Nu in het nieuws