Evonik becijfert nieuwe uitbreiding in Antwerpen

Evonik becijfert nieuwe uitbreiding in Antwerpen

Evonik becijfert nieuwe uitbreiding in Antwerpen

Print
Het Duitse chemiebedrijf Evonik heeft tijdens de eerste zes maanden van het jaar relatief goed gepresteerd. De fabriek in Antwerpen draaide mee op het tempo van de groep. De uitbreidingswerken aan de Methioninefabriek zijn succesvol afgerond. Volgens gedelegeerd bestuurder Stephan Kroll is het nu wachten op nieuwe investeringen. "Antwerpen is mee opgenomen in verscheidene nieuwe basisprojecten. We hopen dat we eveneens een prijs binnen halen."
Evonik, het vroegere Degussa is een toonaangevende groep in de zogenaamde speciaalchemie. De groep heeft in de afgelopen jaren zwaar geïnvesteerd in Antwerpen. In dit opzicht werd oa. de Methioninefabriek uitgebreid. Methionine is een additief dat in dierenvoeding gemengd wordt. Het product is de laatste jaren zeer succesvol. De uitbreiding zorgde voor 20 extra jobs.

Toch lijkt het er nu op dat Evonik zijn toekomststrategie voornamelijk naar het Verre Oosten oriënteert. Onder meer in China en Singapore worden verscheidene nieuwe fabrieken gebouwd. De groeimarkten voor speciale chemieproducten liggen vooral in landen die een snelle bevolkingsexplosie kennen. Evonik heeft verscheidene producten die specifiek afgestemd zijn op ontwikkelingslanden.

Antwerpen blijft niettemin hopen op een deel van de koek. Volgens Stephan Kroll worden er in Essen, de hoofdzetel van de groep verscheidene nieuwe basisprojecten op papier gezet. De technici verrekenen er in dit opzicht ook de ontwikkelingsmogelijkheden van de Antwerpse vestiging. "Er is nog niets beslist maar we zijn nog steeds in de running."

Evonik heeft tijdens de eerste zes maanden van het lopende jaar een omzet gerealiseerd van 6,9 miljard euro. Dat was weliswaar 8% minder dan in diezelfde periode van 2011 maar dit is toe te schrijven aan een aantal geplande desinvesteringen. Het bedrijfsresultaat bedroeg 1,3 miljard. Bij Evonik loopt ondertussen een herstructureringsplan dat als Outlook 2.0 de rentabiliteit van de groep moet verhogen. De geplande beursintroductie van Evonik is ondertussen uitgesteld in functie van de recente spanningen op de financiële markten.

Bij Evonik in Antwerpen werken pakweg 1.100 man.

Marc BALDUYCK

Nu in het nieuws