Doel 3 wordt mogelijk niet meer opgestart

Doel 3 wordt mogelijk niet meer opgestart

Doel 3 wordt mogelijk niet meer opgestart

Print
Reactor 3 van de kerncentrale van Doel, die al een tijdje stillicht omdat er scheurtjes in het reactorvat zijn vastgesteld, wordt mogelijk niet meer opnieuw opgestart.

Dat blijkt uit intern mailverkeer van het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) waarop Groen-Kamerlid Kristof Calvo de hand kon leggen. Mogelijk zijn er gelijkaardige problemen bij reactor 2 in Tihange. Eind augustus rondt het FNAC normaal een onderzoek in Doel af, dan pas worden er conclusies getrokken.

Volgens hoogspanningsbeheerder Elia is er voorlopig geen probleem met de energiebevoorrading. "Dat Doel 3 en Tihange 2 samen stilliggen, vormt in de zomer geen probleem voor onze energiebevoorrading", luidt het. "Beide reactoren zijn goed voor 2.000 MW productie, terwijl de piek naar vraag in de zomer op zo'n 9.700 MW ligt. Het piekrecord in de winter is 14.000 MW."

"Mocht zo'n situatie in de winter voorvallen, en is die winter uitzonderlijk streng, dan zou eventueel niet meer aan de vraag kunnen worden voldaan. Dat zou leiden tot situaties zoals Japan kent, waarbij delen van de bevolking worden afgesneden van stroom."

Eind augustus


Het is nog veel te vroeg om al conclusies te trekken over het al dan niet heropstarten van de kernreactor 3 in Doel, laat het FANC weten. Het hoopt tegen eind augustus het onderzoek in Doel af te ronden, maar benadrukt dat de reactor pas opnieuw gebruikt kan worden als er "absolute duidelijkheid" is over de anomalieën die zijn vastgesteld.

Een beslissing over het al dan niet heropstarten van de kernreactor 3 in Doel kan pas als dat onderzoek van is afgerond, zegt minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (cdH), bevoegd voor nucleaire veiligheid. De veiligheid van de bevolking en de werknemers primeert, zegt haar kabinet.

Smeedfouten


Aan de basis van het probleem in Doel liggen smeedfouten door de Nederlandse leverancier Rotterdam Drydocks, die intussen niet meer actief is. Ook Tihange 2 en de kerncentrale in het Nederlandse Borssele hebben mogelijk gelijkaardige problemen. Wereldwijd zijn er 21 reactorkuipen gesmeed door Rotterdam Drydocks. Het FANC heeft de exploitanten van deze reactoren al verwittigd.

"In het meest extreme geval is er dus een risico op het 'verlies' van zowel Doel 3 als Tihange 2 voor electriciteitsproductie mogelijk en dient allicht de nucleaire uitstap kalender in dit licht herbekeken te worden", zegt het FNAC.

Foto Photo News

Nu in het nieuws