NSZ: "Werknemers hebben steeds minder respect voor job en werkgever"

NSZ: Werknemers hebben steeds minder respect voor job en werkgever

NSZ: "Werknemers hebben steeds minder respect voor job en werkgever"

Print
Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) is niet te spreken over de houding van de arbeiders bij het Dendermondse bedrijf Desso. Die hebben een akkoord over de herstructurering van het bedrijf verworpen terwijl dat plan net een ontslaggolf kon voorkomen. Het NSZ spreekt over "een groeiende tendens waarbij de werknemers steeds meer het onderste uit de kan willen halen".

De directie van Desso had samen met de bonden het aantal ontslagen teruggebracht van 91 naar 5. De 86 andere werknemers werd gevraagd om te verhuizen naar Domo in Sint-Niklaas, 17 kilometer verderop.

Maar de Desso-arbeiders gingen niet akkoord met dat plan en dus gaat het bedrijf 27 arbeiders individueel vragen om over te stappen naar Domo. Daarvoor krijgt iedere werknemer een premie van 12.000 euro (bruto). Het loonverschil wordt bovendien een jaar bijgepast en de anciënniteit wordt behouden.

Maar dat is niet naar de zin van het NSZ.

"Het probleem ligt niet bij de mondigheid van de werknemers maar bij het pervers systeem waarbij de rechten van de werknemers systematisch zijn uitgebreid ten nadele van de werkgever, zegt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws.

"Heel wat werkgevers zeggen ons nu reeds dat ze er de voorkeur aan geven om niet verder te groeien om te vermijden dat ze bijkomende personeelsproblemen hebben. Het dossier Desso zal de slinger alleen maar in die richting verder laten slaan."

Het NSZ vraagt dat er een beter evenwicht komt tussen de rechten en plichten van werkgevers en werknemers.

FiVr
Archieffoto PhotoNews

Nu in het nieuws