Gilde Heren van Lier brengt Lierse grond naar Oostende

Gilde Heren van Lier brengt Lierse grond naar Oostende

Gilde Heren van Lier brengt Lierse grond naar Oostende

Print
Lier - De gilde Heren van Lier brengt zondag een tinnen drinkbeker met authentieke Lierse grond naar het Pauluspleintje in Oostende. Zo niet mogen ze daar geen Caves, het bier van Lier, tappen.
"De stad Lier was destijds een van de grote biersteden van het hertogdom Brabant. Het Liers bier Caves (uitgesproken Kavès) was bekend tot ver buiten de grenzen van het hertogdom, en naar waarde geschat in het graafschap Vlaanderen", vertelt Jim Goetze van de gilde Heren van Lier.

"Spijtig genoeg verdween de Caves in de achttiende eeuw van het biertoneel.
Tot in 1976 de vzw Gilde Heren van Lier het initiatief nam om Caves opnieuw te laten brouwen naar een origineel recept uit de archieven", onderstreept Goetze.

"Omdat het bier slechts in kleine hoeveelheden gebrouwen kan worden, oversteeg de vraag de brouwcapaciteit. Onze gilde besliste daarom dat Caves enkel op Lierse grond kon geschonken worden. We kregen al meermaals de vraag om ons bier buiten Lier te verdelen. Dit staan we uitzonderlijk toe, mits er op de taplocatie Lierse grond wordt uitgestrooid."

Met Lierse grond bedoelt de gilde het volgende: 60 procent aarde uit het plantsoen rond de Sint-Gummarusboom op de Grote Markt, 30 procent grond van de stadsvesten, 5 procent van het voetbalveld van Lierse en 5 procent van het voetbalveld van Lyra.

"Recent kregen we de vraag om ter gelegenheid van de 40ste de Sint-Paulusfeesten in Oostende Caves als aperitief te mogen schenken. Nu zondag, 12 augustus, zullen we dus wat Lierse grond gaan uitstrooien op het Pauluspleintje in Oostende, opdat Caves er op een correcte wijze geschonken zou kunnen worden", besluit Jim Goetze.

Chris VAN ROMPAEY

Foto Joren De Weerdt

.

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio