Huis Janssens geëvacueerd door vondst oorlogsmunitie

Huis Janssens geëvacueerd door vondst oorlogsmunitie

Huis Janssens geëvacueerd door vondst oorlogsmunitie

Print
Sint-Niklaas - Huis Janssens in de Zamanstraat, waar de Koninklijke Oudheidkundige Kring van het Land van Waas (KOKW) haar uitvalsbasis heeft, werd dinsdagmiddag even ontruimd door de politie. De oudheidkundige kring stootte er op een obus, een granaat en kanonskogels.

"Aangezien Huis Janssens op het einde van dit jaar gerestaureerd wordt, waren we volop bezig de kelder te ontruimen, er komt daar een nieuwe verwarmingsinstallatie", zegt voorzitter van de KOKW Chris De Beer. "Daarbij stootten we op een krat waar onder meer oorlogsmunitie, een handgranaat met slagpin een obus en enkele massieve kogels inzaten."

Daarop verwittigden ze de politie die het aanpalende park en Huis Janssens volledig liet ontruimen. Nadien kwam ontmijningsdienst DOVO ter plaatse, zij namen het oorlogsmateriaal mee. Gevaar voor omwonenden was er niet.

"Wellicht dateren die dingen uit het begin van de twintigste eeuw. Toen werd er hier een tentoonstelling over de Eerste Wereldoorlog georganiseerd", vult De Beer aan. "Maar toen de Duitsers tijdens WO II de stad onder hun controle namen, hebben ze die tentoonstelling laten opdoeken. Waarschijnlijk zijn sommige stukken toen naar de kelder van het museum verscheept."

SOPHIE PYCKE

Foto Stefaan Van Hul

MEER NIEUWS UIT HET WAASLAND

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio