Elke week 1 agent arbeidsongeschikt

Elke week 1 agent arbeidsongeschikt

Elke week 1 agent arbeidsongeschikt

Print
Het Antwerps politiekorps telt elk jaar ruim 500 gevallen van agressie. 62 medewerkers per jaar, of meer dan één per week, zijn daardoor voor korte of langere tijd arbeidsongeschikt.

Antwerpen is Brussel niet. Zwaar geweld tegen politiemensen komt hier niet vaak voor. Maar het valt voor, en de politievakbonden merken wel degelijk overal een toename van agressie. “Volgens de cijfers van juni 2011, dus cijfers die gelden voor het jaar voordien, raken bij de Antwerpse politie jaarlijks 62 operationele collega’s voor korte of lange tijd arbeidsongeschikt omdat ze slachtoffer werden van agressie”, zegt politiewoordvoerster Veerle De Vries. “Jaarlijks zijn er 529 incidenten, of 1,5 per dag, waarbij één of meer operationele medewerkers worden belaagd.”

Dat cijfer lijkt hoog. “Maar ik wil het meteen toch nuanceren”, zegt De Vries. “Er zitten een aantal zware gevallen bij, maar ook de kleine gevallen van agressie horen daarbij. 68 procent gaat over weerspannigheid. Een dronken man die om zich heen schopt wanneer hij wordt overgebracht naar het politiekantoor bijvoorbeeld. 31 procent betreft slagen en verwondingen. En iets meer dan 1 procent van de gevallen krijgt de kwalificatie poging doodslag.”

Een medewerker van de Antwerpse politie die een arbeidsongeval heeft gehad, krijgt de medische kosten daarvoor niet volledig terugbetaald. Wie tijdens het uitoefenen van de job het slachtoffer wordt van agressie, heeft in feite ook een werkongeval. “Maar met het verschil dat er bij agressie een derde aansprakelijk is”, zegt De Vries. “De dader draait op voor de schade.”

51 procent van de feiten gaat naar de rechtbank of wordt in der minne geregeld. 49 procent wordt geseponeerd. “Omdat de feiten niet zwaar genoeg zijn om vervolgd te worden, als de schade al vergoed is, of als het slachtoffer niet arbeidsongeschikt is”, zegt De Vries.

Sylvia Mariën
Foto SVdE

Nu in het nieuws