Artsen rekenen te veel aan

Artsen rekenen te veel aan

Artsen rekenen te veel aan

Print
Artsen vragen patiënten steeds vaker om te betalen voor supplementen die al gedekt zijn door de ziekteverzekering. “Patiënten moeten zich vóór een ingreep goed informeren”, raadt de CM aan.

“Steeds meer patiënten stellen zich vragen bij hun ziekenhuisfactuur, omdat ze voor een ingreep supplementen moeten betalen die eigenlijk al gedekt zijn door de ziekteverzekering. Maar doordat artsen hen een toestemmingsformulier laten ondertekenen dat verkeerdelijk stelt dat bepaalde kosten niet gedekt zijn door de ziekteverzekering, staan ze zwak”, zegt Bram Swaerts, persverantwoordelijke bij de CM. “Door dat formulier verklaart de patiënt zich akkoord om de kosten uit eigen zak te betalen.”

CM registreert zulke klachten niet apart, maar volgens Swaerts krijgt het ziekenfonds een toenemend aantal signalen. “Er bestaat al heel wat rechtspraak over dit soort klachten, en daarin krijgen de patiënten in ongeveer de helft van de gevallen gelijk”, zegt Swaerts. “Wat ons betreft is de wet duidelijk, maar dat geldt blijkbaar niet voor sommige artsen en ziekenhuizen.”

Zo moeten sommige vrouwen die na borstkanker een borstreconstructie laten uitvoeren geen enkel supplement betalen voor de esthetische aspecten van de reconstructie. “Toch laten sommige artsen de vrouwen een toestemmingsformulier ondertekenen, waardoor ze makkelijk 2000 euro uit eigen zak moeten bijbetalen”, aldus Swaerts.

YL
Foto TP

Nu in het nieuws