1 / 7

Antwerps-Ghanese mode op weg naar Kammenstraat

De Antwerps-Ghanese ontwerpster Rosemary Dede is goed op weg door te breken met haar Afrikaans gekleurde kledingcollecties Malaika Designs. Dat etnische elementen verwerken in hedendaagse ontwerpen een succesformule is, bewezen mode-iconen als John Galliano en Yves Saint Laurent.

MManzambi

"Samen met mijn nicht Ode-Awoa Dombrowe heb ik twee jaar geleden Malaika Designs opgericht. Ik had zin om iets unieks te dragen. Ik wilde kleren dragen die mijn persoonlijkheid uitstraalden: elegant, vrouwelijk, tijdloos en exotisch", zegt Dede.

De kleren die ze ontwerpt zijn hedendaags, maar tegelijk verbonden met haar Europese en Afrikaanse culturele achtergrond. "Werken met Afrikaanse stoffen is heel interessant. We gebruiken ze voor westerse klederdracht tot Aziatische kimono's en Maghrebijnse kaftans. We spelen met snitten en stoffen die doen denken aan Afrika maar die toch heel praktisch zijn", vertelt Dede, die momenteel halftijds werkt om tijd vrij te maken voor Malaika Designs.

Tovenaars

Dede en haar nicht zijn zowel door Antwerpen als Berlijn geïnspireerd. "Antwerpen is een gesofistikeerde, modieuze stad met elegante en chic geklede vrouwen. De Berlijner aan de andere kant heeft een erg gedurfde stijl.We zijn tovenaars, met onze kleren willen we het beste in een vrouw naar boven brengen."

Omdat haar nicht in Berlijn woont en Dede zelf in Antwerpen is het tot nu toe moeilijk geweest om een boetiek te openen. "Maar binnenkort gaan we er toch voor. We willen vestigingen hebben in de Antwerpse Kammenstraat en in Berlijn." Dede heeft Ghanese roots maar groeide op in België. "Ik heb geen mode gestudeerd, het is allemaal begonnen uit liefhebberij. Ik wilde iets doen dat mijn Afrikaanse en Europese afkomst vertegenwoordigt. We waren met stomheid geslagen door de positieve reacties. Malaika Designs is een uit de hand gelopen hobby."

Angela Merkel

Tot nu toe hebben de twee dames op benefiets en diverse evenementen modeshows gehouden. Vorig jaar organiseerde de partij van Duits bondskanselier Angela Merkel een event rond diversiteit. "We werden uitgenodigd als eregasten. We hebben Merkel toen een damestasje van Malaika Designs overhandigd", vertelt Dede.

Dede heeft het niet altijd makkelijk gehad. Op haar dertiende verhuisde ze met haar moeder van Luik naar Antwerpen. De overstap naar Nederlandstalig onderwijs was niet evident. "Ik weet nog dat mijn eerste rapport zo slecht was dat mijn leerkrachten me adviseerden om een beroepsopleiding te gaan volgen." Dat advies heeft ze niet gevolgd. Met hard werken slaagde ze erin om af te studeren in Intercultural Relations Management. Tijdens haar stage in Berlijn verbleef ze bij haar nicht. Toen ontstond het idee voor Malaika Designs.

Info: http://malaikadesigns.de/

Lisa Akinyi May

Foto's Frederik Beyens, Malaika Design

Nu in het nieuws