Mario Danneels klaar met ‘ultiem’ Laurentboek

Mario Danneels, Vlaanderens meest bekende auteur van boeken over het koningshuis, presenteert op 12 september een biografie van 520 pagina’s over prins Laurent.

ikerremans

Mario Danneels (31) maakte naam toen hij in 1999 uitpakte met een biografie over Paola en daarin onthulde dat koning Albert een onechte dochter, Delphine Boël, heeft.

De nieuwe biografie over het enfant terrible van de koninklijke familie zal meteen in twee talen verschijnen. Zelf wil Danneels er nog niets over zeggen. In de krant La Libre Belgique lekte uit dat Danneels ook aan prins Laurent zelf zijn visie op de dingen in zijn leven had gevraagd. Laurents raadsman had daarop inzage geëist in het manuscript, wat Danneels weigerde. De eis van Laurent is ongepast, zo stipt de krant aan: het hof stelt dergelijke vragen anders nooit uit respect voor de persvrijheid.

Evenwichtig

De auteur heeft zich vooral gebaseerd op de getuigenissen van vijftien mensen die Laurent kennen. Hij heeft ook samengewerkt met een journalist van de Libre, wat het lek verklaart.

Vorig jaar nog maakte de Franstalige tv-journalist Frédéric Deborsu een vernietigend tv-portret over de prins. Die zou minder respect hebben voor vrouwen dan voor dieren, vriendinnen klappen hebben gegeven en een gierigaard en profiteur zijn. Danneels bevestigde toen dat ook ene Wendy Van Wanten, die vier jaar lang vrijwel samenwoonde met Laurent, hardhandig was aangepakt.

Volgens de Libre beoogt Danneels in deze biografie vooral een zo evenwichtig mogelijk portret, wars van sensatiezucht en roddels, van de prins. Met aandacht voor zijn moeilijke jeugdjaren en de weldadige invloed van prinses Claire. Het wordt dus onvermijdelijk ook een doorlichting van de hele koninklijke familie, iets waar Laken vermoedelijk niet reikhalzend naar uitkijkt.

DH

MEER OVER Prins Laurent