The Beach Boys surfen op nostalgie

Print

The Beach Boys surfen op nostalgie

The Beach Boys surfen nog één keer de wereld rond. Vooraan in de zeventig zijn de strandjongens ondertussen. Al belet hen dat niet om nog een keer 'Fun Fun Fun' te maken. Dinsdagavond zorgden ze voor 'Good Vibrations' op Lokerse Feesten.

Dennis en Carl Wilson kozen eerder al het eeuwige sop. Hun broer Brian Wilson, neef Mike Love en schoolkameraad Al Jardine houden samen met een elfkoppige band een Celebration Tour naar aanleiding van vijf decennia The Beach Boys.

De celebration zit hem vooral op het einde van de set. We dobberen al een half uur op een rustige zee eer 'I Get Around' voor de eerste deining zorgt. Pas in het laatste kwartier komt het concert in een stroomversnelling met 'Barbara Ann', 'Surfin' U.S.A', 'Good Vibrations' en 'Fun Fun Fun'.

Een harmonieuze samenzang was ooit het handelsmerk van The Beach Boys. Natuurlijk zijn de boys geen jongens meer, maar senioren. Het zijn dus vooral de achtergrondzangers die de hoge noten uit de branding moeten slepen. Al moeten we respect tonen. De band grabbelt in een halve eeuw muziekgeschiedenis. Er passeren nummers uit bijna alle albums. Een ooit hyperactieve Brian Wilson lijkt nu tot rust gekomen achter zijn witte vleugelpiano. De brave man wist trouwens maar al te goed de weg naar Lokeren. In 2004 passeerde hij hier al een keer met zijn album 'Smile'.

Zijn deze Amerikaanse strandsenioren vergane glorie zoals sommige respectlozen op het terrein meesmuilen? Zeker niet. De surficonen houden het hoofd moedig boven water. Al moet het bij deze waardige afscheidstournee blijven. Brian Wilson heeft de smaak van het touren weer te pakken en broedt op nieuwe albums. Eindig in relatieve schoonheid, Beach Boys, en hang jullie plank aan de wilgen voor ze zinkt.

Lees ook: The Beach Boys al vijftig jaar springlevend

Stefan LAENEN