Geen dag verlof voor Farid Le Fou

Geen dag verlof voor Farid Le Fou

Geen dag verlof voor Farid Le Fou

Print
Farid Bamouhammad, beter bekend als Farid Le Fou, zal de gevangenis van Andenne bij Namen niet mogen verlaten. Justitie weigert zijn aanvraag voor penitentiair verlof. Een gevangene mag dan 12 tot 36 uur weg uit de gesloten instelling.

Het advies van de gevangenisdirectie van Jamioulx, drie weken geleden, was nochtans positief. Volgens de directie wil Bamouhammad een nieuw leven beginnen. Heel concreet: hij wil tijdens zijn verlof de draad weer oppikken met zijn partner. En hij wil zich laten begeleiden door een psycholoog. Penitentiair verlof leek de gevangenisdirectie een eerste goede stap.

Niets van, vindt het Directoraat-Generaal Penitentiaire Inrichtingen. En dus is de kans groot dat ook justitieminister Annemie Turtelboom (Open Vld), die alleen in hele zware dossiers persoonlijk tussenkomt, het advies van tafel zal vegen.

Uit het advies van het Directoraat-Generaal zou blijken dat er te weinig nieuwe elementen zijn in vergelijking met vorige aanvragen. En de ontmoeting tussen Bamouhammad en zijn partner, waar de psychosociale dienst bij zou zijn, is pas in september gepland. Wat de gevangene in die tussentijd zou doen, is onduidelijk. En net die onduidelijkheid vinden de minister en haar administratie een te groot risico.

Uit nieuwe cijfers blijkt dat één op de zeventig gevangenen niet of te laat terugkeren na een dagje penitentiair verlof. Vorig jaar hebben 7397 gevangenen groen licht gekregen om de gevangenis even te verlaten, 105 gedetineerden gingen in de fout.

WB

Nu in het nieuws