Britse sterft door drugs op Tomorrowland

Het drugsgebruik op Tomorrowland eiste een dode en een ander persoon belandde op intensieve zorgen. Vermoedelijk had die 4-MA genomen, een drug die al vijf gebruikers de dood injoeg.

jatimmermans

De 26-jarige Kate Kavanagh uit Liverpool werd dood aangetroffen op een hotelkamer in Antwerpen. Ze overleed aan een overdosis drugs nadat ze terugkeerde van het dancefestival Tomorrowland. Dat festival lokte van 27 tot 29 juli 60.000 bezoekers naar Boom. Het nieuws raakte pas nu bekend.

Ook een andere buitenlandse bezoeker kwam zwaar in het problemen door drugsgebruik. Het ging om een man uit Cyprus die in zorgwerkkende toestand werd overgebracht naar het ziekenhuis Heilige Familie in Reet. Bij aankomst was zijn toestand kritiek, maar hij spartelde zich erdoor. Hij hield er wel letsel aan lever en nieren aan over. Vermoedelijk had hij 4-MA gebruikt, een product dat als speed wordt verkocht maar veel gevaarlijker is. Minstens vijf gebruikers van 4-MA kwamen al om het leven.

Spoeddokter Elke Haest van het ziekenhuis waarschuwt voor voorbarige conclusies. "We hebben kunnen vaststellen dat het om een methylamfetamine ging. Maar er zijn bijkomende testen nodig om zekerheid te hebben dat we hier te maken hebben met 4-MA."

De dokter relativeert de drugsproblematiek op het dancefestival. "We hebben 76 bezoekers van het festival behandeld. Negen personen hadden problemen met drugs. In vergelijking met het grote aantal bezoekers, is dat zeker geen hoog cijfer."

AK / SYMA

Foto Joren De Weerdt