Politie dreigt met staking na nieuw geweld

Geweld tegen politieambtenaren loopt de laatste tijd de spuigaten uit. Er is daarom nood aan krachtdadiger optreden. Dat zeggen de politievakbonden. "Het huidige vervolgingsbeleid is te laks", aldus Jan Adam, secretaris bij ACV-Politie.

fvranckx

Zowel in Mechelen (tweemaal), Vilvoorde, Evere als in Anderlecht werden agenten de afgelopen week het doelwit van heethoofden. Voor de liberale politievakbond VSOA is de maat vol. Zij heeft een stakingsaanzegging ingediend. De aanzegging loopt vanaf september.

"Agent in ziekenhuis, daders vrij"

Volgens Vincent Gilles, voorzitter van VSOA Politie, gaat het geweld tegen politiemensen de laatste jaren in stijgende lijn. "Niet alleen in aantal gevallen, maar ook in gradatie van geweld. Maar er is ook het fenomeen dat steeds meer gewone burgers, die anders niet in aanraking komen met criminaliteit, geweld gebruiken."

Jan Adam van vakbond ACV treedt Gilles daar in bij. "Het geweld loopt de spuigaten uit, en is niet meer te verantwoorden". Hij wijt dit aan het lakse vervolgingsbeleid. "Terwijl de agenten nog in het ziekenhuis liggen, zijn de daders al vrij. Iedereen denkt dat men zich alles kan permitteren." De ACV-secretaris vraagt een krachtdadiger optreden. "Het huidige vervolgingsbeleid faalt."

De bonden vragen daarom een rondetafel met alle actoren. Onder meer de rechtsbescherming en gegarandeerde bijstand aan politiemensen die slachtoffer zijn van geweld, moeten daar ter sprake komen, aldus de bonden.

Belga Archieffoto PhotoNews