Belastingdruk: goud voor België

Belastingdruk: goud voor België

Belastingdruk: goud voor België

Print
Voor het tweede jaar op rij haalt België de gouden medaille op vlak van belastingdruk. Dat blijkt uit de ‘fiscale bevrijdingsdag’, zoals berekend door het Franse Institut Economique Molinari. Volgens de onderzoekers valt de fiscale bevrijdingsdag voor de Belgen dit jaar op zondag 5 augustus.

Het berekenen van de ‘fiscale bevrijdingsdag’ is een populaire manier om de belastingdruk in een bepaald land uit te drukken. Tot aan die dag werkt u voor de staat, de dag nadien werkt u pas voor uzelf. De Franse onderzoeksorganisatie baseert zich op cijfers van Eurostat, de OESO en loonberekeningen van Ernst & Young.

Voor het tweede jaar op rij wint België de gouden medaille. Frankrijk is tweede op een respectabele afstand van tien dagen. Een werkgever in ons land geeft nu 2,45 euro uit om zijn werknemer 1 euro netto te laten verdienen. Het werkelijke belastingspercentage komt in ons land uit op 59,2% (btw-lasten inbegrepen). Het gemiddelde in de Europese Unie bedraagt 44,89%. Volgens de onderzoekers is ons land vastbesloten om ook de volgende jaren de koppositie vast te houden, gezien de maatregelen die de nieuwe regering-Di Rupo heeft afgekondigd. Het Franse instituut vreest dat investeerders daardoor ons land links zullen laten liggen.

“Veel Belgen denken ten onrechte dat alle ingehouden belastingen op hun loonstrookje vermeld staan, maar dat klopt niet”, zegt co-auteur James Rogers. “Onder meer de sociale zekerheidsbijdragen zijn onzichtbaar voor de werknemer.”

Ook PriceWaterhouseCoopers (PwC) publiceert jaarlijks een tax freedom day. Volgens hun berekeningen viel die dit jaar op 14 juni. “PwC gaat uit van macro-economische benadering (totale belastinginkomsten van de staat in verhouding tot het bruto binnenlands product), terwijl wij uitgaan van het loon van de werknemer en de lasten die daarop worden betaald”, legt James Rogers het verschil uit.

DC