Belgische moslims vechten mee in Syrië

Belgische moslims vechten mee in Syrië

Belgische moslims vechten mee in Syrië

Print
De Belgische Staatsveiligheid maakt zich zorgen over moslims uit België die meevechten met de rebellen in Syrië. Ook in Antwerpen is er volk geronseld.

Hoeveel Belgen of allochtonen die in ons land wonen meevechten aan de zijde van het Vrije Syrische Leger of bij andere milities, is niet duidelijk omdat de Staatsveiligheid om "operationele redenen geen informatie kan geven over concrete aantallen". Maar ze is duidelijk bezorgd over de strijders. "Personen die terugkeren naar ons land en effectief hebben deelgenomen aan gevechten, parate kennis hebben opgedaan van het omgaan met wapens en van oorlogsstrategie en -tactiek, houden een duidelijk veiligheidsrisico in."

Ook in Antwerpen zijn er strijders geronseld voor Syrië. "Een tijd geleden is een Saudi-Arabische sjeik in een moskee in Borgerhout nog komen prediken ten voordele van de Syrische strijd", weet Peter Velle van het Vlaams Comité voor Ex-moslims.

RH, AK

Foto: Rebellen van het Vrije Syrische Leger hebbben in Aleppo een politieagent gevangen genomen die volgens hen voor een militie van Assad werkt.

Foto AFP

MEEST RECENT