Boodschap in fles-mysterie na vijfendertig jaar opgelost

In 1975, op dertienjarige leeftijd, gooide Johan Wynants (50) een fles in de Grote Nete met een briefje erin. Op zijn vijftiende kreeg hij reactie vanuit Engeland. Vijfendertig jaar later ging hij op zoek naar de vinder - en vond hij meer dan hij zocht.

jatimmermans

"Indien u deze fles vindt, gelieve dan terug te schrijven waar u deze fles heeft gevonden, ik reken op je", luidde de message in the bottle. Johan stak 10 frank in de fles voor de postzegel, maar kreeg geen reactie.

"Ik was 15 toen ik ineens een brief kreeg vanuit Engeland", begint Johan zijn merkwaardige verhaal. "Twee en een half jaar later had een zekere Miss Philippa Baker de fles gevonden in de Dun-rivier in West Dean nabij Salisbury in Engeland. Ik schreef haar terug, maar kreeg nooit antwoord."

Mysterie

Vorig jaar ging de familie Wynants op vakantie in Winchester. Johan merkte op de kaart dat Salisbury er vlak naast lag. "Ik legde direct de link met het mysterie uit mijn jeugdjaren", zegt Johan. "We besloten dit jaar terug naar Engeland te gaan om het mysterie te ontrafelen."

Johan vertrok begin juli met zijn gezin naar Salisbury, met in de koffer het briefje van weleer. In Salisbury vond hij het bewuste huis, maar de familie Baker woonde er niet meer. Philippa bleek 200 mijl verderop in Hereford te wonen. Toen Johan haar belde, vroeg hij meteen of ze zich de fles nog kon herinneren.

Paarden

"Ze wist onmiddellijk waar het over ging, maar ze zei dat ze iets moest bekennen. Ze had namelijk valsgespeeld. Ze werkte vroeger een tijdje in België met paarden. Tijdens haar laatste dag in het land vond ze mijn fles in het kanaal in Beurlaar. Berlaar dus. Ze besloot de brief mee naar Engeland te nemen en hem daar terug te sturen. 'Ik dacht dat het een leuke grap ging zijn!' Ze bleef zich maar verontschuldigen en ik zei dat dat helemaal niet nodig was."

"Nu ik dit weet, is de magie een beetje weg. Het blijft wel een mooi verhaal. En het allermooiste aan deze zoektocht is dat ik me weer even een kind van dertien gevoeld heb", lacht Johan tevreden.

SOFIE VERHEYEN

Foto Hilde Van Geirt