Turtelboom verstrengt voorwaardelijke invrijheidsstelling

Turtelboom verstrengt voorwaardelijke invrijheidsstelling

Turtelboom verstrengt voorwaardelijke invrijheidsstelling

Print
Minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld) heeft een voorontwerp van wet klaar om de voorwaardelijke invrijheidsstelling te verstrengen voor zware criminelen. Dat liet ze weten aan de RTBf naar aanleiding van de zaak-Martin.

Momenteel kan iemand voorwaardelijk vrijkomen na een derde van de straftijd, bij recidivisten na twee derde. Voor levenslang gestraften is de termijn tien jaar en zestien jaar als ze recidivist zijn.

Het regeerakkoord bevat een nogal dubbelzinnige passage over de verstrenging van de wet op de voorwaardelijke invrijheidsstelling. Enerzijds zegt het dat wie levenslang of dertig jaar kreeg voor een moord, een verkrachting, zedenschennis of ontvoering van een minderjarige, daarvan minstens de helft zal moeten uitzitten. Bij recidive wordt dat drie vierde. Dit lijkt dus op een verstrenging van de wet op de voorwaardelijke invrijheidsstelling voor een heel beperkte groep criminelen.

Maar vlak daarna staat er dan dat de rechter die de straf oplegt, moet bepalen wat de minimale strafduur is die moet worden uitgezeten (de zgn onsamendrukbare straffen).

Het regeerakkoord suggereert enerzijds een verstrenging van de VI-wet en anderzijds de mogelijkheid tot onsamendrukbare straffen. Beide voorstellen zijn eigenlijk tegenstrijdig. De coalitie is het duidelijk niet helemaal eens geraakt hierover. Over dit onderwerp was in het verleden al veel ruzie tussen enerzijds socialisten en christendemocraten (tégen onsamendrukbare straffen) en anderzijds liberalen (voor onsamendrukbare straffen).

Recidivist

De regeling voor wie recidivist is wordt volgens het regeerakkoord erg vereenvoudigd en serieus verstrengd voor dezelfde zware inbreuken (moord, ontvoering en verkrachting van minderjarigen e.d.): wie in de voorbije tien jaar een effectieve straf van minstens drie jaar kreeg is recidivist.

Lees meer over het regeerakkoord en de VI op De voorwaardelijke invrijheidsstelling van Martin in zes vraagjes

Lees ook: de expertenpagina van John De Wit.

JDW

Foto: Annemie Turtelboom

Foto Belga

Nu in het nieuws